Metro-portal.hr

objavljeno 22.05.2011. 09:15:00
PRESUDNA BITKA

Gruzija: 6000 prosvjednika traži predsjednikov odlazak

Oko 6 000 simpatizera gruzijske oporbe prosvjedovalo je u subotu u Tbilisiju tražeći ostavku predsjednika Mihaila Sakašvilija

Fotografija vijesti

Odgovarajući na poziv oporbenog pokreta Narodne skupštine, prosvjednici su u povorci prošetali prijestolnicom izvikujući slogane u kojima su tražili predsjednikov odlazak a zatim su se okupili na Trgu slobode.

Nino Burdžanidze, bivša predsjednica parlamenta i čelnica Revolucije ruža kojom je Sakašvili 2003. došao na vlast, nazvala je prosvjede "presudnom bitkom". "Borimo se za demokraciju i protiv neoboljševizma. Tražimo Sakašvilijevu ostavku i sazivanje demokratskih izbora", rekla je.

Drugi prosvjedni skup koji se održao u Batumiju, na Crnome moru, rastjerala je policija pošto su sudionici pokušali nasilu ući u zgradu mjesne televizijske postaje tražeći prijenos prosvjeda. Prozapadni predsjednik Mihail Sakašvili gubi ugled zadnjih godina, a oporba ga napose optužuje za autoritarnu vladavinu.

Sakašvilija usto smatraju odgovornim za poraz u vojnom sukobu s Rusijom u kolovozu 2008. koji se završio odcjepljenjem pobunjenih pokrajina Abhazije i Južne Osetije, čiju je neovisnost priznala Moskva. Gruzijska oporba je 2009. organizirala velike prosvjede želeći natjerati predsjednika da ode s vlasti.

22.05.2011. 09:15:00
http://metro-portal.hr/gruzija-6-000-prosvjednika-trazi-predsjednikov-odlazak/59127/