Metro-portal.hr

objavljeno 07.01.2008. 15:28:00
Grupa Magazin

Grupa Magazin prijavila svoje glazbene ‘dvojnike’

Bend Tončija Huljića podigao kaznenu prijavu protiv sastava Novi Magazin

KADA su prvog dana ove godine na internetu pročitali tekst naslova ‘Sramotan novogodišnji nastup Magazina u Budvi' popraćen slikom njihova benda, Tonči Huljić i ostali članovi splitske grupe bili su šokirani. U Budvi, naime, nisu mogli biti jer su za doček nastupali u Splitu, a na budvanskom trgu svirao je, naime, mladi bend Novi Magazin koji je najavljivan kao originalni splitski bend i s njihovim repertoarom.

Smatrajući da im se time uništava ugled te kradu pjesme i ime, popularni su Splićani krajem prošlog tjedna protiv Novog Magazina, čija je pjevačica 22- godišnja Slavica Buzov bila jedna od kandidatkinja za mjesto pjevačice Magazina, podigli kaznenu prijavu. - Nije problem to što oni pjevaju repertoar Magazina, nego što je taj nastup u Budvi cijelo vrijeme reklamiran kao nastup grupe Magazin. Dan kasnije je pisalo da smo popraćeni zvižducima - objašnjava Željko Barišić, gitarist Magazina.

Audicija
‘Nazvali smo se Novi Magazin jer sviramo njihovu glazbu', rekla je pjevačica Slavica Buzov, koju zbog prijave još nitko iz Magazina nije kontaktirao. Slavica Buzov nije prošla na prošlogodišnjoj audiciji u ‘pravom' Magazinu, kada je za novu pjevačicu izabrana Ivana Kovač, kći slavnog Miše.

On je odmah intervenirao kod Blaže Davidovića, urednika tamošnjeg hrvatskog portala DayLine.info, koji je priznao grešku, rekao da je došlo do zabune i uklonio tekst. Za odvjetnika je bend angažirao Vladimira Mamića, koji je prijavu proslijedio Državnom odvjetništvu. - Huljić je autor svih pjesama, a on nije dao dopuštenje za to pa smatramo da su povrijeđena autorska prava. Drugo, ime Magazin je zaštićeno, a ovo njihovo je preslično - otkrio je odvjetnik Mamić.

Nastup u Budvi članovi benda Novi Magazin ne smatraju spornim. - Istina je da sviramo repertoar Magazina, ali to su već javno izvođene pjesme, pa ih može pjevati tko god hoće i mi smo, što se tiče zakonskog dijela, tu čisti. Što se tiče imena, ni tu nema ništa sporno jer sviramo kao Novi Magazin i moglo bi se reći da smo neka vrsta tribute živućem bendu. U najavama koncerta najavljivani smo kao Novi Magazin, ali je to pogrešno interpretirano - smatra Slavica Buzov, koja je grupu s prijateljem, kaže, osnovala nakon audicije za pjevačicu ‘pravog' Magazina.


Piše: JL
07.01.2008. 15:28:00
http://metro-portal.hr/grupa-magazin-prijavila-svoje-glazbene-dvojnike/171/