Metro-portal.hr

objavljeno 28.11.2020. 17:02:00
SUPER

Grupa 0 ima manju šansu za zarazu

Nova studija utvrdila je da određene krvne grupe imaju manju vjerojatnost za zarazu koronavirusom.

Dobro je biti nula ;)
Dobro je biti nula ;) (Arhiva)

Veliko istraživanje provedeno na 225 556 Kanađana pokazalo je da ljudi koji imaju krvnu grupu 0 ili Rh- imaju niži rizik od zaraze koronavirusom.

Među ispitanicima koji su testirani na virus, rizik od zaraze bio je 12% niži, a rizik od teškog oboljenja od covida ili smrtnog ishoda 13% niži kod osoba koje su imale krvnu grupu 0 u usporedbi s osoba koje imaju krvnu grupu A, B ili AB, navodi se u studiji objavljenoj ovaj tjedan u Annals of Internal Medicine.

Osobe u bilo kojoj krvnoj skupini koje su bile Rh-negativne također su bile donekle zaštićene, posebice ako su imale O-negativnu krvnu grupu. Osobe s ovim krvnim grupama možda su razvile i antitijela koja mogu prepoznati neki aspekt novog virusa, rekao je za Reuters koautor studije Dr. JoelRay.

"Naše će sljedeće istraživanje posebno razmotriti takva antitijela i provjeriti objašnjavaju li ona zaštitni učinak", rekao je Ray.

Još uvijek nije sasvim jasno mogu li ove nove informacije utjecati na prevenciju ili liječenje covida-19.

Vitamin D ne pomaže u teškim slučajevima covida-19

Niske razine vitamina D povezane su s većim rizikom za razvijanje ozbiljnog slučaja covida-19, ali visoke razine vitamina D ne rješavaju problem. Povećanje razine vitamina D u kritično bolesnih bolesnika nije skratilo njihov bolnički boravak niti smanjilo izglede za prelazak na intenzivnu njegu, potrebu za mehaničkom ventilacijom ili umanjilo šansu od smrtnog ishoda, utvrdili su liječnici u Brazilu.

Nasumično su odabrali 240 hospitaliziranih pacijenata koji su imali tešku kliničku sliku te su određenim pacijentima dali jednu visoku dozu vitamina D3, a drugima placebo. Samo 6,7% bolesnika u skupini koja je primala vitamin D imalo je "manjkave" razine nutrijenata, u usporedbi s 51,5% bolesnika u skupini koja je primala placebo, ali nije bilo razlike u ishodima, navodi se u izvješću. Isto je bilo i kad su se istraživači prije liječenja usredotočili na 116 bolesnika s nedostatkom vitamina D.

Autori kažu da njihovo prvo nasumično ispitivanje ove vrste pokazuje da dodatak vitamina D ne utječe na skraćivanje bolničkog oporavka niti na bilo koji drugi klinički ishod među hospitaliziranim pacijentima koji su teško oboljeli od covida-19.

28.11.2020. 17:02:00
http://metro-portal.hr/grupa-0-ima-manju-sansu-za-zarazu/128917/