Metro-portal.hr

objavljeno 12.03.2011. 17:23:00
POVRŠNI IZVJEŠTAJI

Grbeša: Medji potiču histeriju oko prosvjeda

Mediji prenose one dijelove koji su im iz perspektive gledanosti i prodaje interesantni, tvrdi Grbeša

Prosvjed
Prosvjed (Hindoo, Shenuo via Twitter)

Marijana Grbeša, profesorica na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti, upozorava na površnost medija prilikom praćenja prosvjeda, prenosi Hina.

"Većina medija izvješćuje o protuvladinim prosvjedima uobičajeno prilično površno, potičući histeriju i ono što im je iz perspektive gledanosti i prodaje interesantno, konflikte i dramu", izjavila je danas, zamoljena da komentira koliko su hrvatski mediji objektivni u izvještajima o prosvjedima.

Drugi aspekt koji se, kako napominje, može zamijetiti kod vodećih tiskanih i elektroničkih medija da koketiraju s aktualnim ili potencijalnim centrima moći, pa se sukladno tome i ponašaju - kalkulantski.

Pljuvanje premijerke opći sport

Grbeša kaže kako pristranost nije tema broj jedan kad je riječ o izvješćivanju o prosvjedima. Interesantno je, međutim, kako dodaje, da je na tragu kalkuliranja, prije nekoliko godina, bilo nezamislivo da se mediji "napucavaju" s bivšim premijerom. To je radila, kako primjećuje, tek manjina, danas je "napucavanje premijerke, njezino razvlačenje i pljuvanje postalo opći sport".

Po njezinim riječima može se uočiti "velika razlika u pristupu prema ključnim ljudima".

"Danas nije nikakva hrabrost napadati vladu i premijerku, to je općeprihvaćen stil", izjavila je, dodavši da haranga ne govori ništa o novinarskoj hrabrosti.

Marijana Grbeša magistrirala je komunikacije i medije na London School of Economics and Political Science i doktorirala iz područja komunikologije na Fakultetu za družbene vede Sveučilišta u Ljubljani. Dodatno se usavršavala iz područja političke komunikacije na University of Tennessee (SAD), na Amsterdam Maastricht University i na Goethe Institutu u Bremenu.

Na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti predaje Političku komunikaciju, Politički marketing, Masovne medije i publike te Metode istraživanja medijskog teksta.

12.03.2011. 17:23:00
http://metro-portal.hr/grubesa-medji-poticu-histeriju-oko-prosvjeda/56408/