Metro-portal.hr

objavljeno 28.10.2013. 14:02:00
WTF?!

Grozd poziva nastavnike na neposluh zbog zdravstvenog odgoja

Najavili su ponovno podnošenje prijedloga za ocjenu ustavnosti za 20-ak dana, a učitelje i nastavnike pozvali na građanski neposluh

Grozd ne odustaje
Grozd ne odustaje (Arhiva)

'Jedini adut kojim je MZOS namjeravao Ustavnom sudu prikazati da je ove školske godine zdravstveni odgoj uveden na ustavan način je provođenje javne rasprave u lipnju i srpnju. Pravni postupak koji naša udruga vodi s Ministarstvom, a koji je dio pripreme za ponovno podnošenje Prijedloga za ocjenu ustavnosti, pokazuje da im i taj adut pada jer MZOS uporno ne želi objaviti sva očitovanja sudionika u javnoj raspravi', rekao je na konferenciji za novinare dopredsjednik udruge GROZD Ladislav Ilčić.

Neprovođenje javne rasprave bilo je jedno od ključnih zamjerki Ustavnog suda u prošlogodišnjoj odluci o ukidanju zdravstvenog odgoja.

Skrivajući te podatke, smatra Ilčić, MZOS potvrđuje da nije proveo javnu raspravu, odnosno da nije zadovoljio taj zahtjev Ustavnog suda, a GROZD vjeruje da je razlog neobjavljivanja rezultata javne rasprave taj što se velika većina sudionika rasprave usprotivila preloženom 4. modulu i zatražila mogućnost izbora programa zdravstvenog odgoja.

Kao jedino kvalitetno rješenje vidi uvođenje dva programa kako bi roditelji mogli birati onaj koji je u skladu s njihovim sustavom vrijednosti.

'Razlog zbog kojeg se mi angažiramo je bolja suradnja škole i roditelja, a MZOS umjesto da jača taj odnos, izvlašćuje i ušutkava roditelje kada i gdje god ne misle jednako kao on', zaključio je.

Predsjednik udruge Reforma - za promicanje etike, morala, obiteljskih vrijednosti i ljudskih prava Vatroslav Župančić (teolog i propovjednik u Evanđeoskoj pentekostnoj crkvi) pozvao je sve učitelje i nastavnike da do ponovnog ukidanja zdravstvenog odgoja program vode u skladu sa svojim stručnim i moralnim uvjerenjima.

'To znači građanski neposluh, odnosno da izostave ili promijene one dijelove koji su nekvalitetni i neprimjereni', dodao je.

Predsjednica GROZD-a Kristina Pavlović ustvrdila je da sve ostale ključne zahtjeve Ustavnog suda istaknute u odluci o ukidanju zdravstvenog odgoja, Ministarstvo nije ni pokušalo promijeniti te dodala da i dalje nema pluralnosti, odnosno da se jedan program nameće svima.

Program je, navela je, sadržajno gotovo identičan prošlogodišnjem, te i dalje krši vjerska i filozofska uvjerenja brojnih roditelja, a nisu ni tražene suglasnosti vijeća roditelja.

"Izmjenama u Zakonu u odgoju i obrazovanju iz srpnja ove godine Ministarstvo se pobrinula da vijeća roditelja više nemaju zakonske ovlasti donositi mišljenje o zdravstvenom odgoju, tako što je zdravstveni odgoj time što je postao međupredmetni sadržaj postao dio obaveznog dijela nacionalnog plana i programa koji samostalno donosi ministar", kazala je Pavlović.

Članica stručnog tima udruge GROZD Marija Ćurlin istaknula je da je stručni tim udruge napravio analizu 4. modula ovogodišnjeg programa, "koji je pokazao da u njemu i dalje stoje netočni medicinski i stručni podaci".

Pokazalo se, kazala je, da je spolnost prikazana na negativan, bezvrijednosni i tehnicistički način te "možemo zaključiti da je prioritet u ovom programu bila ideologija".

Ocijenila je da s druge strane, nedostaje cijeli niz važnih tema vezanih uz spolnost, pogotovo vrijednosni aspekt, odnosno pitanje zašto se odlučitie za nešto ili ne i pitanje o smislu.

28.10.2013. 14:02:00
http://metro-portal.hr/grozd-poziva-nastavnike-na-neposluh-zbog-zdravstvenog-odgoja/81306/