Metro-portal.hr

objavljeno 07.06.2010. 20:35:55
120

Gromačin 'Crnac' među najboljim europskim dramskim tekstovima

Projekt Europske kazališne konvencije kojim se biraju najbolji dramski tekstovi traje već devet godina

Tatjana Gromača Crnac
Tatjana Gromača Crnac (teatar.hr)

Dramski tekst "Crnac" Tatjane Gromače ušao je u izbor za 120 najboljih europskih dramskih tekstova i tekstova za kazalište u prošle dvije kazališne sezone, izvijestili su danas iz riječkog Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) Ivana pl. Zajca.

Ta je informacija, kao i kratki info o autorici, sinopsis teksta te podaci o praizvedbi (28. ožujka 2008., riječki HNK Ivana pl. Zajca), objavljena u publikaciji "European Theatre Today, 2010." u izdanju ETC-a (Europske kazališne konvencije) na web stranici: http://www.etc-cte.org/bop/ .

Naime, selekcijski odbori za dramske tekstove raznih europskih zemalja kojega su ove godine za hrvatsku selekciju činili Helena Braut, Ivana Sajko i Hrvoje Ivanković, odabiru dva do tri najbolja praizvedena teksta u kazalištima svake pojedinačne zemlje.

Ove godine po izboru hrvatskoga odbora to su "Crnac" Tatjane Gromače, praizveden u riječkom HNK Ivana pl. Zajca u produkciji Hrvatske drame riječkog HNK i u režiji Tomija Janežiča, te "Zagrebački pentagram" grupe autora (Mitrović, VIdić, Šovagović, Karakaš, Rajki) u režiji Paola Magellija.

Ovaj projekt ETC-a traje već devetu godinu, a dvojezično (englesko-francusko izdanje) može se pogledati na njihovim web-stranicama: www.etc-cte.org, navodi se u priopćenju.

07.06.2010. 20:35:55
http://metro-portal.hr/gromacin-crnac-medju-najboljim-europskim-dramskim-tekstovima/42002/