Metro-portal.hr

objavljeno 05.06.2008. 06:43:20

Grmljavina Prodigyja zatvorila vip INmusic

Druga večer kišom natopljenog Vip INmusic festivala ponudila je neke od najvećih svjetskih rock i dance imena

The Prodigy je starim hitovima do kraja rasplesao pokislu publiku, koju su prethodno zagrijali Serj Tankian i Stereo MC’s, te svojim energičnim nastupom zatvorio ovogodišnji glazbeni spektakl na Jarunu
The Prodigy je starim hitovima do kraja rasplesao pokislu publiku, koju su prethodno zagrijali Serj Tankian i Stereo MC’s, te svojim energičnim nastupom zatvorio ovogodišnji glazbeni spektakl na Jarunu (Marin Tironi/CROPIX)

Kiša je pokušala pokvariti i drugi, zadnji dan festivala INmusic na zagrebačkom Jarunu. Po istoj šabloni kao i prekjučer, prvi grom opalio je oko šest poslijepodne, a pljusak se sručio par minuta kasnije.

Molitve organizatora ipak su uslišene i glavne zvijezde drugog dana ipak su nastupile nakon što je s neba palo sve što je imalo. Nastup Serja Tankiana kasnio da dobrih sat vremena, no svi heavymetalski nastrojeni posjetitelji koji drže do svog rokerskog ugleda bili su ispred pozornice u 21.30 sati, kada je započela prva zagrebačka promocija Serjovog prvog solo albuma ‘Elect the Dead’.

Frontmen trenutačno najpopularnije alter-rock grupe na planetu, System of a Down, pojavio se na stageu u svom tradicionalnom bijelom smokingu i između pjesama, koje su nešto blaža varijanta onoga što izvodi njegov matični bend, održao kratka predavanja što nam radi Amerika, kakav je George Bush i da takav svjetski teror ‘mora stati ovoga trenutka’.

Antibushevska koncepcija koncerta bila je začinjena teškim riffovima, jazzerskim intermezzima i pop-melodijama. Serj Tankian, koji je u Zagreb, u maniri pravovjernog rokera, stigao tour-busom, nipošto nije razočarao sve one koji su ga satima čekali ispred Vip stagea, no sljedeći put neka se vrati sa System of a Down, svima će nam biti draže.

Serjov nastup poklopio se dijelom s koncertom nekadašnje britanske plesne atrakcije Stereo MC’s, koji su sat i pol harali Nokia stageom.

Oni koji su se tu našli samo da bi čuli dva najveća hita, ‘Connected’ i ‘Deep, Down and Dirty, došli su na svoje, ali ni oni koji su se došli naplesati nisu ostali razočarani. Stereo MC’s su svoj drugi zagrebački nastup odradili bez ustezanja.

Nešto ranije, Nokijina pozornica ugostila je pustinjski blues bend c, koji je svojim ‘isprekidanim’ i zamamnim ritmovima, nastalim u Gadafijevom izbjegličkom logoru, prisutne uspio baciti u trans.

Armenac s američkom putovnicom Serj Tankian svojim je žestokim stilom sinoć započeo dolazak zvijezda. Njegov možda i nešto prekratak nastup nastavili su Stereo MC’s, a The Prodigy je zatvorio još jedan, treći po redu, Vip INmusic. Festival koji je, unatoč vremenskim neprilikama, uspješno završen.Ipak, za najbolji nastup večeri zaslužna je grupa The Prodigy. ‘Nabrijani’ vlasnici ponajboljeg albuma devedesetih ‘Fat of the Land’ poznati su po energičnim festivalskim nastupima, a ni njihovo jarunsko ukazanje nije bilo ispod one razine koje su Zagrepčani doživjeli prije nekoliko godina u Domu sportova. Naravno, svi su čekali ‘Firestarter’, ‘Smack My Bitch Up’ i ‘Out of Space’, ali i  ono što se moglo čuti u iščekivanju tih kultnih plesnih hitova bilo je za pamćenje.

Oni koji su se odvažili po pljusku za dnevnog svjetla zaputiti na Vip INmusic festival, doživjeli su i prvi koncert britanske grupe Son & Daughters, potom nastup makedonskog eksperimentatora Kirila Džajkovskog, kao i legendarne novosadske punkere Atheist Rap te zagrebački alternativni sastav Erotic Biljan & His Heretics.

Što se same organizacije tiče, za razliku od lani izbjegle su se ogromne gužve u redovima za bonove  kojima se kupovalo pivo i sendviči. Drugim riječima, većih zamjerki nema. Samo, ako bi dogodine ikako moglo - bez kiše. 

Piše: Piše: Marko Podrug
05.06.2008. 06:43:20
http://metro-portal.hr/grmljavina-prodigyja-zatvorila-vip-inmusic/8199/