Metro-portal.hr

objavljeno 15.10.2017. 18:01:00
SAVJETI

Gripa - simptomi, liječenje i kako je izbjeći

Gripa je vrlo specifična bolest uzrokovana virusom, i postoje blagi ili ozbiljni slučajevi

Kako se spasiti od gripe?
Kako se spasiti od gripe? (Arhiva)

Gripa - što je to zapravo, koji su simptomi gripe i kako ju izbjeći - ove informacije mogu biti korisne za vaše zdravlje. Gripa je vrlo specifična bolest uzrokovana virusom, i postoje blagi ili ozbiljni slučajevi.

Za jednu vrstu virusa, influenzu tipa A, "klasična" prezentacija je iznenadna pojava. Možete osjetiti glavobolju koja kao da je iza vaših očiju, s drugim simptomima poput groznica od najmanje 39 stupnjeva, zimice, znojenja i bolova u tijelu. Influenza tipa B je manje teška i sličnija je prehladi, ali i kod nje može doći do ozbiljnijih slučajeva.

Što morate znati o prevenciji gripe?

Cjepivo protiv gripe ne mora biti savršeno, ali je najbolja prevencija koju imamo. Za najbolje rezultate, trebali bi se cijepiti jednom godišnje. 

Cijepljenje nije preporučljivo za osobe s ozbiljnim alergijama na jaja ili onima koji su prethodno imali snažnu reakciju na cjepivo protiv gripe. Što se tiče vremena, najbolje bi bilo cijepiti se do kraja listopada, ako je moguće. Trebalo bi proći oko dva tjedna nakon cjepiva, kako bi bili zaštićeni. 

Postoje i druge strategije prevencije koje uključuju često pranje ruku, stavaljanje ruke preko usta kod kašljanja i kihanja (i obavezno pranje ruku poslije) i izbjegavanje ljudi koji vam se čine bolesnima.

Imate gripu: što sad?

U većini slučajeva, dovoljno je gripu 'preležati'.  Ako ste bolesni, ostanite kod kuće i izbjegavajte druge, posebno bebe, trudnice i starije osobe. Najvažnije je unositi puno tekućine i hranjivih tvari. Najbolji lijek je odmor i pravilna prehrana.

'Za gripu su najbolji prokušani lijekovi iz narodne medicine koji olakšavaju simptome'

Antivirusni lijekovi se koriste samo kod hospitalizacije ili određenih medicinskih uvjeta. 

15.10.2017. 18:01:00
http://metro-portal.hr/gripa-simptomi-lijecenje-i-kako-je-izbjeci/107963/