Metro-portal.hr

objavljeno 21.05.2010. 11:05:43
BLUES

Greg Koch rasprodao prvi dan zagrebačkog blues festivala

Atmosfera je u Saxu došla do usijanja što potvrđuje da u Zagrebu postoji velik broj ljubitelja bluesa za koje je Sax bio pretijesan

(Dražen Župić )

Senzacionalanoj prvoj večeri 1st Zagreb International Blues Festivala kumovala je grmljavina gitare Grega Kocha, ''otkvačenog gitarističkog genija'', koji je atmosferu u rasprodanom klubu Sax! doveo do usijanja.

Četvrtak, 20. svibnja 2010. ljubitelji bluesa i gitara još će dugo pamtiti i o njemu pričati. Razlog je jednostavan, Zagreb ima novi međunarodni blues festival koji je prve večeri doživio uspjeh na temelju kakvog se stvaraju legende. Sax! je bio jednostavno premalen za sve glazbene sladokusce koji su željeli prisustvovati prvom gostovanju međunarodne gitarističke zvijezde Grega Kocha i njegovog trija u Hrvatskoj.

Sretnici koji su uspjeli ući u klub mogu potvrditi da je bilo vruće - ali Greg tako najviše voli! Zajedno s Thomasom Goodom (bas gitara) te Delom Bennettom (bubnjevi) Koch je hipnotizirao publiku svojom jedinstvenom mješavinom bluesa, jazza, counryja, folka i hard rocka zbog koje ga i nazivaju ''eklektičkim virtuozom''. Nezaboravne trenutke nastojali su zabilježiti i publika i bend, pa je tako Bennett na bis izašao s kamerom - snimao je, dakako, nevjerojatnu publiku na posljednjoj stanici njihove europske turneje.

Pozornicu su za Kochov trio dostojno zagrijali hrvatski predstavnici s ovogodišnjeg International Blues Challengea u Memphisu, Nebo & the Downstrokes, odsviravši vjerojatno svoj najbolji nastup ikada. Da su bili sjajni, potvrdio je i za vrijeme cijelog koncerta odlično raspoloženi Koch koji će svoj entuzijazam za glazbu i glasovito sviračko umijeće nastaviti širiti i danas, u nešto drugačijem obliku.

Budući da Zagreb international blues festival želi imati i edukativni karakter, a organizatorima je šapa dopao upravo čovjek koji je objavio nekoliko izuzetno uspješnih DVD-a i knjiga za učenje gitare, Koch će danas u 18 sati polaznike Fender gitarske radionice u klubu Hard Place podučiti nekim svojim tehnikama. Naravno, odmah nakon što se opusti u društvu svih zainteresiranih u dućanu Mega Muzike u Vlaškoj, gdje će davati autograme i širiti dobru gitarsku energiju.

Podsjećamo da u subotu 22. svibnja, na završnom danu Prvog zagrebačkog internacionalnog blues festivala u Močvari i dvorištu Jedinstva na tri pozornice nastupa dvanaest domaćih blues izvođača i tri strana gosta na čelu s fenomenalnom američkom blues divom Candye Kane.

21.05.2010. 11:05:43
http://metro-portal.hr/greg-koch-rasprodao-prvi-dan-zagrebackog-blues-festivala/40556/