Metro-portal.hr

objavljeno 27.07.2010. 12:17:47
ŠIRI CENTAR

Greenpeace zatvorio benzinske postaje BP-a u Londonu

Aktivisti Greenpeacea su otkinuli sigurnosne prekidače za protok goriva prosvjedujući tako protiv ekološke katastrofe u Meksičkom zaljevu

BP Greenpeace
BP Greenpeace (Getty Images)

Aktivisti Greenpeacea uspjeli su u utorak u središtu Londona zatvoriti gotovo sve benzinske postaje naftne kompanije BP u znak prosvjeda protiv ekološke katastrofe u Meksičkom zaljevu. Greenpeace tvrdi da su uspjeli prekinuti rad 47 benzinskih postaja u širem središtu Londona. Aktivisti su to učinili tako što su otkinuli sigurnosne prekidače za protok goriva s crpki.

BP, koji tvrdi da je zatvoreno samo 12 postaja, taj je čin nazvao "djetinjastim i neodgovornim". Iz tvrtke je priopćeno da će postaje biti otvorene čim se sigurnosni standardi vrate u prvotno stanje.

Vješti aktivisti na jednoj su postaji - u Camdenu, u sjevernom Londonu - zamijenili logo BP-a u obliku zelenog suncokreta i pretvorili su ga u cvijet koji se utapa u moru nafte.

>> Naftna mrlja u Meksičkom zaljevu veća je od svih dosadašnjih procjena

BP je prije toga objavio da će izvršni direktor kompanije Tony Hayward napustiti dužnost 1. listopada ove godine. Kompanije je istodobno objavila gubitak od 17,1 milijardu dolara u drugom kvartalu ove godine, od travnja do kraja lipnja. Troškovi pokušaja zatvaranja bušotine i ublažavanja katastrofe u Meksičkome zaljevu dosad su 32,2 milijarde dolara. To je prvi kvartalni gubitak BP-a od 1992. godine, a dogodio se nakon ostvarenog dobitka od 6,1 milijardu dolara u prva tri mjeseca 2010. (hina/metro-portal)

27.07.2010. 12:17:47
http://metro-portal.hr/greenpeace-zatvorio-benzinske-postaje-bp-a-u-londonu/45218/