Metro-portal.hr

objavljeno 04.01.2010. 21:20:26
Georgios Papandreu:

Grčka za ulazak zemalja zapadnog Balkana u EU do 2014.

Grčki premijer smatra da regija treba otresti sa sebe sukobe iz prošlosti i krupnim koracima krenuti naprijed

Georgios Papandreu, grčki premijer
Georgios Papandreu, grčki premijer (Wikipedia)

Predsjednik vlade Grčke i njezin ministar vanjskih poslova Georgios Papandreu u ponedjeljak je u Beogradu izjavio kako se Grčka zalaže da sve zemlje zapadnog Balkana do 2014. postanu članice Europske Unije te da je taj cilj ostvariv.

Govoreći na srbijanskoj veleposlaničkoj konferenciji u Beogradu, Papandreu je kazao kako je 2014. ciljna godina za priključenje zemalja regije Uniji te da regija treba "otresti sa sebe sukobe iz prošlosti" i krenuti naprijed krupnim koracima.

Okončanje europskih integracija će, kako je rekao, od država koje žele postati članicama Unije zahtijevati miroljubivo rješavanje sukoba i poštivanje ljudskih i manjinskih prava, kao i borbu protiv ilegalnih migracija, organiziranog zločina i korupcije.

Govoreći o stabilnosti u regiji Balkana, grčki premijer istaknuo je da su za Bosnu i Hercegovinu europski izgledi ključni za postizanje jedinstva.

Kada je riječ pitanju Kosova, Papandreu je kazao kako se njegova zemlja zalaže za rješenje koje će biti utemeljeno na povelji UN i poštivanju međunarodnog prava.

Papandreu se u ponedjeljak na odvojenim sastancima susreo sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem i premijerom Mirkom Cvetkovićem, s kojima je razgovarao o bilateralnoj suradnji dviju zemalja, situaciji u regiji te europskim integracijama Srbije.

U uvodnom obraćanju na dvodnevnoj konferenciji srbijanskih veleposlanika, srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić kazao je da najvažniji ciljevi Srbije u 2010. ostaju njezin ulazak u EU i obrana njezinog teritorijalnog integriteta i suvereniteta na Kosovu.

Jeremić je kao prioritete istaknuo i razvijanje dobrosusjedske suradnje u regiji zapadnog Balkana te razvijanje ekonomske diplomacije u doba svjetske ekonomske krize, izvijestili su beogradski elektronički mediji. (hina/metro-portal)

04.01.2010. 21:20:26
http://metro-portal.hr/grcka-za-ulazak-zemalja-zapadnog-balkana-u-eu-do-2014/29990/