Metro-portal.hr

objavljeno 06.12.2010. 16:29:33
POLICIJSKA BRUTALNOST

Grčka se prisjeća nasilno ubijenog Alexisa Grigoropulosa

Kratki sukobi između više desetaka mladih i policije izbili su u središtu Atene na početku skupa gimnazijalaca i nastavnika okupljenih u spomen na pogibiju mladića

Alexis Grigoropulos
Alexis Grigoropulos (Wikipedia)

U povorci od nekoliko tisuća ljudi male skupine u kacigama i kapama razbijale su kamenjem i drvenim štapovima izloge banaka i trgovina, a policija je upotrijebila suzavac. Okupljeni su uzvikivali slogane protiv mjera štednje koje su EU i MMF odredili zemlji u zamjenu za novčanu pomoć.

Popodne je predviđena još jedna povorka u spomen na Alexisa Grigoropulosa (15) ubijenog 6. prosinca. Nakon njegove pogibije počelo je jednomjesečno urbano nasilje u Grčkoj, a dio grčke mladeži se radikalizirao. Policajac koji je počinio ubojstvo, Epaminondas Korkoneas (38), u listopadu je osuđen na doživotni zatvor. Priznao je da je namjerno pucao na svoju žrtvu.

Zbog komemoracije središte grada bilo je zatvoreno za promet i raspoređeno oko 5000 policajaca. Prosvjed se održava u vrlo napetu socijalnom okružju zbog gospodarske krize u zemlji i mjera stroge štednje u borbi protiv javnih dugova. (hina/metro-portal)

06.12.2010. 16:29:33
http://metro-portal.hr/grcka-se-prisjeca-nasilo-ubijenog-alexisa-grigoropulosa/52287/