Metro-portal.hr

objavljeno 17.06.2010. 19:01:14
JUŽNA AFRIKA

Grčka protiv Nigerije ostvarila prvu pobjedu na SP-u

Grci su pobijedili 2:1 - golove su zabili Dimitris Salpingidis i Vassilis Torosidis, dok je strijelac za Nigeriju bio Kalu Uche

Grčka Nigerija SP JAR
Grčka Nigerija SP JAR (Getty Images)

Grčki nogometaši zabilježili su povijesnu prvu pobjedu na svjetskim prvenstvima svladavši u utakmici drugog kola B skupine Bloemfonteinu Nigeriju s 2:1, čime su zadržali šanse za plasman u osminu finala. Grci do ove utakmice nisu u četiri utakmici zabili ni zgoditak na "mondialima", da bi im se u Bloemfonteinu posrećila čak dva, no mogu slaviti i najvećeg tragičara utakmice Nigerijca Sanija Kaite, igrača koji je pri vodstvu svoje momčadi napravio iznimno glup potez i zaradio crveni karton, te ostavio svije suigrače u teškoj situaciji.

Nigerijci su poveli u 16. minuti preko Kalua Uchea, čiji slobodni udarac iskosa nitko nije dirao, dok je grčki vratar Tsiorvas posve pogrešno procijenio let lopte. U 33. minuti Kaita čini glupost prvenstva i nogom bespotrebno udara Torosidisa, a s igračem manje Nigerijci su povukli, dok je grčki izbornik Rehhagel odmah uveo u igru i trećeg napadača. Grčki napad se isplatio u 42. minuti kada je udarac Dimitriosa Salpingidisa pogodio jednog od nigerijskih braniča i odsjeo u mreži.

U drugom poluvremenu obje momčadi su napadale, a šanse utakmice u istoj, 59. minuti propustili su Grk Teofanos Gekas i odmah u protunapadu Aiyegbeni Yakubu. Najuzbudljiviju utakmicu dosadašnjeg dijela prvenstva odučio je Vasileios Torosidis, koji je izbliza poslao loptu u mrežu nakon što je odlični vratar Vicent Enyeama obranio šut Alexandrosa Tziolisa.

Ovim ishodom B skupina ostaje potpuno otvorena jer se čak ni Argentina s dvije pobjede još uvijek nije kvalificirala u osminu finala. U zadnjem kolu Argentina igra s Grčkom, dok istovremeno igraju Južna Koreja i Nigerija.

Na Svjetskom prvenstvu odlučuje ukupna gol-razlika, a ne međusobni dvoboji, pa tako najviše šansi za prolaz imaju Argentina i Južna Koreja.

>> Argentina pomela Južnu Koreju s 4:1

>> Otvoreno Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi

17.06.2010. 19:01:14
http://metro-portal.hr/grcka-protiv-nigerije-ostvarila-prvu-pobjedu-na-sp-u/42844/