Metro-portal.hr

objavljeno 23.04.2010. 13:04:08
KOCKA JE BAČENA

Grčka priznala kolaps i zatražila pomoć MMF-a

Grčka pregovara o 40-45 milijardi eura vrijednom paketu pomoći s dužnosnicima EU-a i MMF-a

(Getty Images)

Grčki premijer Georgij Papandreu u petak je zatražio da se pokrene paket pomoći EU-a i MMF-a koji bi trebao spasiti tu zemlju od zapadanja u dublju dužničku krizu.

"Težak je put pred Grčkom. Moramo zatražiti aktivaciju toga mehanizma", kazao je Papandreu, koji se nalazi u posjetu otoku Kastelorizo u Egejskom moru.

Grčki je premijer kazao da je od ministra financija Georgija Papakonstantinua tražio da uputi službeni zahtjev za aktivaciju paketa pomoći.

Tržišta nam nisu dala ovoljno vremena da pripremimo teren za zaokret u gospodarstvu i prijeti opasnost da nagli skok kamata na kredite poništi rezultate bolnih rezova proračunske potrošnje, kazao je Papandreu.

"Nećemo to dopustiti. Naši će partneri dati značajan doprinos kako bi se Grčkoj osigurao zaklon u kojem ćemo popraviti naš brod", poručio je grčki premijer.

Europska unija uputit će tržištima snažnu poruku da je sposobna zaštititi zajedničke interese i zajedničku valutu, dodao je.

Grčka trenutno pregovara s dužnosnicima Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o pojedinostima 40 do 45 milijardi eura vrijedog paketa pomoći koji će Ateni pomoći da servisira ogroman dug.(hina/metro-portal)

23.04.2010. 13:04:08
http://metro-portal.hr/grcka-priznala-kolaps-i-zatrazila-pomoc-mmf-a/38512/