Metro-portal.hr

objavljeno 26.02.2010. 17:35:43
POZITIVNI POMACI

Grčka će pomoći rješavanju spora oko imena Makedonije

UN-ov izaslanik Matthew Nimetz izjavio je kako je dobio jamstva Atene da će se Grčka angažirati na doprinosu rješenju problema koji se odnosi na naziv Makedonije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
"Grčka vlada mi je obećala da će se ozbiljno angažirati u rješavanju problema koji se odnosi na naziv Makedonije, na način da će nastojati udovoljiti zahtjevima obiju zemalja te da će omogućiti napredak procesa pridruženja te države Euroatlanskom savezu", kazao je Nimetz nakon sastanka u Ateni sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Dmitrisom Drucasom.

Pošto je u četvrtak razgovarao s makedonskim čelnicima, Nimetz je u petak ujutro doputovao u Atenu na poziv nove grčke socijalističke vlade koja je na vlasti od listopada 2009. Ondje bi trebao dobiti odgovor na pitanje o stajalištu Atene o spornom nazivu makedonske države, s obzirom na to da se rješenje nije uspjelo pronaći u proteklih 19 godina.

Atena od 1991. blokira međunarodno priznanje Makedonije pod tim imenom, smatrajući kako ono pripada grčkoj povijesnoj i kulturnoj baštini. Nova država primljena je u UN 1993. pod privremenim imenom "Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija".

Istodobno je, nastojeći riješiti spomenuti problem, Atena nastavila sprječavati makedonski ulazak u NATO, kao i otvaranje pregovora o pridruženju te države EU-u.

Nimetz je kazao kako je "vrlo važno imati jasna stajališta o pitanju imena države" te je istaknuo kako vjeruje da postoji "temelj za angažman na rješenju toga pitanja".

Glasnogovornik grčkoga ministarstva vanjskih poslova Grigoris Delavekuras izjavio je kako Grčka "želi napredak u pogledu pitanja naziva" te da "želi da se on uskoro i ostvari. Drži da bi to "olakšalo put susjedne zemlje prema njezinu pridruženju NATO-u". "Pozitivna dinamika postoji, Atena je Skoplju već poslala pozitivnu poruku...i sada se očekuje odgovor", kazao je. (hina/metro-portal)

26.02.2010. 17:35:43
http://metro-portal.hr/grcka-ce-pomoci-rjesavanju-spora-oko-imena-makedonije/34172/