Metro-portal.hr

objavljeno 18.10.2010. 14:14:09
SAVEZ

Grci žele vratiti pušenje u kafiće i restorane

U zemlji u kojoj puši 40 posto stanovništva 1. rujna je donesen zakon koji zabranjuje pušenje na javnim mjestima

Grci žele vratiti pušenje u kafiće i restorane
Grci žele vratiti pušenje u kafiće i restorane (Shutterstock)

Vlasnici restorana i barova u Grčkoj pobunili su se u ponedjeljak protiv odluke vlade o zabrani pušenja na javnim mjestima koji na snagu stupio 1. rujna i pokrenuli prosvjednu akciju "vratimo pepeljare na stolove".

Zakonu su se jednoglasno usprotivile 152 udruge koje djeluju pod zajedničkim nazivom Savez restorana i barova, izvijestio je u njegov čelnik direktor Janis Cakos. Kazao je da se, s obzirom na krizu koja je već smanjila broj posjetitelja restorana i barova za trećinu, donesenim zakonom ovaj sektor pokušava dokrajčiti.

"Ako je duhan tako štetan, zašto se uzgaja, izvozi i legalno prodaje", retorički se zapitao Cakos, dodavši kako su njegovu udrugu vlasti izvijestile da se zabrana pušenja odnosi i na zatvorene terase.

U ponedjeljak su na stolovima ispred kafe barova na trgu Kolonaki u središtu Atene postavljene pepeljare. Većina Grka krši novi zakon koji zabranjuje pušenje u zatvorenim javnim prostorima, rekao je ministar zdravstva što pokazuje teškoće u odvikavanju najstrastvenijih europskih pušača.

"Tri tjedna prije regionalnih izbora, sasvim je jasno da gradske uprave neće poslati svoje inspektore u provjeru", komentirao je jedan konobar. No ubuduće će prekršitelji zakona biti kažnjeni: pušači koji se zateknu u restoranu ili kafiću sa zapaljenom cigaretom morat će platiti od 50 do 500 eura kazne, a vlasnici restorana i barova između 500 i 10.000 eura, a postoji i mogućnost da prostor bude zatvoren.

Grčka je drugi proizvođač duhana u Europi. S više od 40 posto pušača među 11 milijuna stanovnika i godišnjom prosječnom potrošnjom od 2.954 cigarete po osobi godišnje, zemlja je rekorder među europskim državama. (hina/metro-portal)

18.10.2010. 14:14:09
http://metro-portal.hr/grci-zele-vratiti-pusenje-u-kafice-i-restorane/49911/