Metro-portal.hr

objavljeno 19.07.2010. 18:40:00
JUBILARNA OBLJETNICA

Grci trče maraton stopama legendarnog glasnika Fidipida

Maraton slavi trčanje vojnika Fidipida koji je od bojišnice na Maratonskom polju do Atene 490. pr. Krista donio vijest o grčkoj pobjedi nad Perzijancima

maraton
maraton (Getty Images)

Točno dva i pol tisućljeća nakon Maratonske bitke koja se općenito smatra događajem koji je spasio demokratsko nasljeđe zapadne kulture, dvoje grčkih veterana dugoprugaša oživjet će nevjerojatan pothvat legendarnoga grčkoga glasnika Fidipida.

Grčka rekorderka u ženskom maratonu Maria Polizu i prvi muškarac koji je ponovio Fidipidov pothvat 1992. Panajotis Skulis najavili su da će trčati 520 km od Atene do Sparte i natrag na Maratonsko polje, šest dana bez prestanka i tako obilježiti proslavu 2500. godišnjice slavne bitke.

Njih će dvoje krenuti s atenske Akropole u ponedjeljak 26. srpnja, u Spartu na jugu poluotoka Peloponeza stići će 29. srpnja, a onda će krenuti natrag prema grobnici na Maratonskom polju kamo će stići 1. kolovoza. Tjedan dana svaki će dan trčati dvostruki maraton, uz minimalan odmor. "Ovo je posebna godina za taj sport, a ja želim biti dio naše povijesti", rekla je Polizu. "Jednostavno rečeno, maraton je dio moje duše. Ne možete tako nešto poduzeti ako ne vjerujete u cijelu ideju maratona", dodala je.

Maraton slavi trčanje jednoga vojnika, glasnika Fidipida koji je od bojišnice na Maratonskom polju do Atene 490. godine prije Krista odnio vijest da su Grci pobijedili nadmoćne Perzijance, a onda je kolabirao i umro. Iz te je legende rođena ideja trčanja maratonske utrke. Ali izvorna verzija legende, zabilježena 600 godina nakon Maratonske bitke, kaže kako je glasnik prvo otrčao u Spartu tražiti pomoć, a kad je nije dobio, vratio se u Maraton pa tek onda otrčao u Atenu objaviti pobjedu. (hina/metro-portal)

19.07.2010. 18:40:00
http://metro-portal.hr/grci-trce-maraton-stopama-legendarnog-glasnika-fidipida/44767/