Metro-portal.hr

objavljeno 28.10.2011. 17:09:52
NOVI PROSVJEDI

Grci prekinuli nacionalnu paradu i vrijeđali predsjednika

Zbog nezadovoljstva novim mjerama štednje grčki prosvjednici prekinuli su nacionalnu paradu u Solunu, te vrijeđali predsjednika nazivajući ga izdajnikom

Fotografija vijesti

Grci koji u petak prosvjeduju protiv vladinih mjera štednje blokirali su u Solunu veliku nacionalnu paradu kojom se obilježava grčki otpor Italiji u Drugome svjetskom ratu, a predsjedniku Karolosu Papuliasu i ostalima koji su ih tjerali da se maknu, vikali su "izdajice", javlja Hina.

Prosvjed u Solunu odjeknuo je diljem Grčke i pokazao dubinu ljutnje prema dizanju poreza i smanjivanju plaća i mirovina, što od Grčke, da bi izbjegla bankrot, zahtijevaju međunarodni čelnici.

Godišnja vojna parada obilježava grčku odluku 1940. da odbije talijanski ultimatum i preda se. Ovo je prvi put da je otkazana.

Tadašnji premijer Joanis Metaksas odbio je u Solunu ultimatum talijanskoga fašističkog čelnika Benita Mussolinija i nije dopustio razmještanje talijanskih snaga u Grčkoj. Državni praznik zove se Dan Ohi, odnosno dan kada su Grci rekli 'ne'. Radi se o jednom od najvećih grčkih nacionalnih praznika i slavi se paradama u gotovo svim gradovima.

"Grčki narod sad vodi veliku bitku, a vodio ju je i na današnji dan prije mnogo godina. Moramo se ujediniti da prebrodimo krizu", rekao je Papulias i dodao da se kao 15-godišnjak borio protiv Nijemaca. "Tko je onda izdajica? Stid ih bilo", rekao je.

"Došao sam odati počast ovome povijesnom gradu. Ima onih koji žele spriječiti ovu proslavu. Veoma žalim zbog toga", rekao je 82-godišnji Papulias i pozvao na jedinstvo zemlje suočene s ekonomskom propašću.

Mjere štednje koje zahtijeva program kojim EU i MMF spašavaju Grčku dovele su zemlju u najgoru recesiju u četiri desetljeća, a nezaposlenost je narasla na rekordnih 16 posto.

U Ateni studenti su u paradi pred vladinim zgradama podignuli šaku u kojoj drže crnu traku, što je znak neslaganja s mjerama vlade premijera Georgea Papandreua. I gradska glazba vezala je crne vrpce na instrumente, a prestala je svirati kad je stigla do podija na kojem je stajala ministrica obrazovanja Ana Diamantopulu.

Male skupine prosvjednika tukle su se s policijom i dužnosnicima i vikali "lopovi" i "izdajice", ali nije bilo većih nereda poput onih kakvi su izbili prošli tjedan u 48-satnome općem štrajku.

28.10.2011. 17:09:52
http://metro-portal.hr/grci-prekinuli-nacionalnu-paradu-i-vrijedjali-predsjednika/64931/