Metro-portal.hr

objavljeno 16.05.2012. 14:04:19
STRAH OD BUDUĆNOSTI

Grci pojačano povlače novac iz banaka

Grci povlače novac iz straha da će novi izbori ubrzati izlazak zemlje iz eurozone i dosada su iz banka podigli minimalno 700 milijuna eura

Fotografija vijesti

U strahu da bi Atena uskoro mogla izaći iz eurozone, Grci su u ponedjeljak iz banaka podigli najmanje 700 milijuna eura, priopćio je u utorak predsjednik Središnje banke George Provopulos, javlja Hina.

Grci povlače euro iz straha da će novi izbori ubrzati izlazak zemlje iz eurozone, a iako se novac iz banaka povlači već godinama do sada nije zabilježeno povlačenje novca tim tempom.

"Predsjednik Središnje banke mi je kazao da nema panike, ali da postoji strah koji bi mogao prerasti u paniku", kazao je predsjednik države Karolos Papulias na sastanku s političkim liderima.

Izvori iz dviju banaka javljaju da se žurno podizanje novca nastavlja i u utorak, iako pred bankama još uvijek nema redova. Mnogi Grci se nadaju da ipak mogu ostati u eurozoni i bez poštivanja uvjeta koje su nametnuli EU i MMF, kao što obećaje Aleksis Cipris, karizmatični 37-godišnji vođa ljevičarske stranke Syrize.

Znanstveni institut ELIAMEP ocjenjuje da u grčkom društvu "trenutno pomalo vlada šizofrenija".

16.05.2012. 14:04:19
http://metro-portal.hr/grci-pojacano-povlace-novac-iz-banaka/71039/