Metro-portal.hr

objavljeno 23.03.2015. 10:16:00
UPORNI

Grci ne odustaju od odštete za Drugi svjetski rat

Grčki ministar vanjskih poslova Nikos Kocijas predlaže da se osnuje njemačko-grčka stručna skupina koja će pronaći rješenje za ratnu odštetu koju traži Atena

Tsiprasa i Syrizu spašava samo čudo
Tsiprasa i Syrizu spašava samo čudo (Arhiva)

"Moramo pronaći zajednički nazivnik" u vezi s tim pitanjem, rekao je ministar kojeg je u nedjelju navečer u Berlinu primio njemački kolega Frank-Walter Steinmeier, u razgovoru za veliki muenchenski dnevni list.

Kocijas se zauzeo za osnutak tima njemačkih i grčkih stručnjaka koji će odlučiti o ratnoj odšteti koju Grčka traži od Njemačke za zločine u Drugom svjetskom ratu. Grčka vlada je to pitanje postavila odmah po dolasku na vlast, navodi list.

Berlin je dosad to pitanje smatrao pravno i politički zatvorenim.

"Dogovorili smo se da ćemo zajedno načiniti ocjenu stanja bilateralnih veza Njemačke i Grčke", rekao je u nedjelju navečer u priopćenju njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier, ne spominjući izrijekom ratnu odštetu.

U petak je Martin Schaefer, glasnogovornik njemačkog ministra vanjskih poslova, poručio na vladinoj tiskovnoj konferenciji da "nema ništa nova" u stajalištu njegove zemlje o tom pitanju.

"Mislim da moramo pronaći načina da s Njemačkom razumno razgovaramo o stanovitim problemima", istaknuo je Kocijas u tom razgovoru.

Angela Merkel prima danas u Berlinu grčkog premijera Aleksisa Ciprasa ne bi li smanjila napetost između prezadužene Grčke koja želi odustati od mjera štednje i Njemačke, europskog vjerovnika koji zagovara tvrdu liniju.

23.03.2015. 10:16:00
http://metro-portal.hr/grci-ne-odustaju-od-odstete-za-drugi-svjetski-rat/90782/