Metro-portal.hr

objavljeno 10.11.2011. 14:50:42
POSTIGNUT DOGOVOR

Grci izabrali novog premijera Lucasa Papademosa

Grčke stranke su nakon mukotrpnog pregovaranja izabrale novog premijera koalicijske vlade, bivšeg viceguvernera Europske središnje banke Lucasa Papademosa

Dragulj grčkog turizma: Akropola u središtu Atene

Bivši viceguverner Europske središnje banke (ECB) Lucas Papademos bit će novi premijer koalicijske vlade, javila je grčka novinska agencija ANA.

"Mandatar nove vlade" je Lucas Papademos (64), izvijestila je ANA, objavivši i biografiju novog premijera, nakon četverosatne sjednice predsjednika stranaka desnice, socijalista i krajnje desnice, pod pokroviteljstvom predsjednika republike.

Mučni pregovori grčkih stanaka o postizanju konsenzusa za izbor premijera, zbog kojega su na rubu strpljenja bili i strani kreditori, nastavilo se u četvrtak ujutro kako bi se pokušao pronaći izlaz iz političke zbrke.

Nakon niza spektakularnih obrata o kojima su izvještavali domaći mediji, bivšeg viceguvernera ECB-a i bivšeg guvernera Grčke središnje banke Lucasa Papademosa (64) mediji su u četvrtak ujutro ponovo isticali kao najizglednijeg kandidata za premijersku dužnost, umjesto socijalista Georgija Papandreua koji je na odlasku.

Atenski arhiepiskop Ieronymos, primas Grčke pravoslavne crkve, otkazao je putovanje i bio je spreman odazvati se na poziv za eventualno polaganje prisege na premijersku dužnost, javila je ANA.

Od nedjelje navečer, kada je desnica prihvatila prijedlog o formiranju koalicijske vlade kako bi se spriječio stečaj zemlje, stranke se nisu mogle dogovoriti o izboru idealnog kandidata za premijera.

Pregovori su tekli u naelektriziranom ozračju, uz izravan televizijski prijenos i zabrinutost stranih vjerovnika.

Europska komisija je u međuvremenu u Bruxellesu službeno potvrdila mračne prognoze za grčko gospodarstvo koje će do 2012. biti u recesiji, s planiranim padom BDP-a od 2,8 posto na godišnjoj razini, što automatski pogoršava predviđanja u vezi s omjerom javnog deficita i BDP-a.

10.11.2011. 14:50:42
http://metro-portal.hr/grci-izabrali-novog-premijera-lucasa-papademosa/65337/