Metro-portal.hr

objavljeno 05.06.2011. 17:04:47
ZA NE POVJEROVAT'

Grci i Talijani rade puno više od Nijemaca

Najnovije istraživanje prosječnog broja radnih sati dalo je iznenađujuće rezultate

Prosječni njemački radnik prosječno radi tek 1390 sati, što je znatno manje od Talijana koji prosječno rade 1773 ili Grka koji rade čak 2119 sati godišnje, pokazalo je istraživanje Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) te Eurostata. Štoviše, Nijemci su lošiji i od drugih „tradicionalno lijenih" naroda poput Portugalaca koji rade 1719 sati, Španjolaca koji rade 1654 te Francuza sa 1554 sata.

„Iako stanovnici južnih europskih zemalja češće putuju i na tim putovanjima ostaju duže od Nijemaca, isto tako i na radnim mjestima provode puno više vremena" - rekao je Patric Artus, analitičar podataka ovog istraživanja i čelni čovjek francuske banke Natixis.

Podaci ovog istraživanja koje je iznenadilo mnoge odnose se na 2010. godinu a samo je istraživanje napravljeno u suradnji Eurostata i OECD-a. Isto tako, istraživanje je pokazalo da gotovo i nema razlike u radnoj produktivnosti Nijemaca i stanovnika južnoeuropskih zemalja kako se tradicionalno mislilo.

Iznenađujući rezultati došli su nekoliko tjedana nakon što je njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila kako su sustavi odlaska u mirovinu, slobodnih dana i godišnjih odmora u nekim zemljama južne Europe „vrlo velikodušni". Isto je tako zatražila da se dob odlaska u mirovinu radnika iz tih zemalja izjednači sa praksom umirovljenja u Njemačkoj „jer je vrlo važno da svi ulažu jednake napore".

Međutim, Artus smatra da ipak postoji značajna razlika između južnih zemalja eurozone i Njemačke, koji svoj ekonomski uspjeh temelje na inovacijama i ekonomskoj specijalizaciji, izraženoj državnoj i privatnoj štednji te visokom kvalificiranošću radne snage.

„Angela Merkel nažalost ne razumije prave probleme južnih zemalja eurozone" - zaključuje.

05.06.2011. 17:04:47
http://metro-portal.hr/grci-i-talijani-rade-puno-vise-od-nijemaca/59765/