Metro-portal.hr

objavljeno 17.04.2011. 17:30:00
MORSKI PJEVAČI

Grbavi kitovi imaju top liste pjesama

Potrebno je oko dvije godine da se nova hit pjesma proširi svim oceanima svijeta

Grbavi kit, najbolji morski trubadur
Grbavi kit, najbolji morski trubadur (Wikipedia)

Grbavi kitovi poznati su po svojim pjesmama koje mužjaci pjevaju tijekom sezone parenja. Ove fenomenalne pjesme otkrivene su pedesetih godina prošlog stoljeća tijekom američkog prisluškivanja ruskih podmornica i odmah postale hit među znanstvenicima.

Još uvijek nije jasno zašto mužjaci grbavih kitova pjevaju od deset do dvadeset minuta duge pjesme, koje mogu pjevati i neprestano 24 sata, no razumna je pretpostavka da na taj način privlače ženke. Ono što je zapanjilo znanstvenike nakon nekoliko desetljeća istraživanja je činjenica da se pjesme mijenjaju.

Obično svi grbavi kitovi pjevaju istu pjesmu, no kad se pojavi nova, potrebno je oko dvije godine da se proširi svim svjetskim oceanima i postane novi zov ženkama.

Svaka nova pjesma ima dodirne točke s prošlogodišnjom, no uz neke dodatke koje je čine različitom. Voditeljica istraživanja, dr. Ellen Garland sa Sveučilišta Queensland pretpostavlja da novu pjesmu oceanima raznose lutalice, čija nova pjesma zapne za uho kitova koji žive u tim vodama.

Dr. Garland izložila je smionu pretpostavku da kitovi mijenjaju pjesmu kako bi bili zapaženiji i tako se izdvojili iz mase ostalih pjevača, što može donijeti potpuno nove uvide u život ovih fascinantnih morskih sisavaca.

Poslušajte jednu pjesmu:

17.04.2011. 17:30:00
http://metro-portal.hr/grbavi-kitovi-imaju-top-liste-pjesama/57827/