Metro-portal.hr

objavljeno 23.01.2021. 08:01:00
EU

Granice u EU-u ostaju otvorene, ali s pojačanim kontrolama

Zbog širenja mutacija koronavirusa EU planira daljnja ograničenja. No unutarnje granice trebale bi ostati otvorene za promet robe i putnika. Zahtijeva se ubrzavanje cijepljenja.

Pazi se pojačano...
Pazi se pojačano... (Arhiva)

Situacija je ozbiljna, posebno zbog novih mutacija virusa iz Velike Britanije i Južnoafričke Republike koje su otkrivene u nekim dijelovima Europske unije, rečeno je nakon rasprave. Vrh EU apelira na zemlje članice da koordiniraju restriktivne mjere i kontrole.

U pripremi ograničenje putovanja

„Zabrinuti smo zbog novih mutacija", izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i naglasila da zbog toga države svakako moraju provoditi više testova i genetskih analiza, kako bi se utvrdila vrsta virusa koji je trenutno u opticaj.

U tom kontekstu briselska administracija želi u ponedjeljak predstaviti plan prema kojem bi se trebala otkazati sva putovanja koja nisu nužna. Pri tome se prvenstveno misli na zimski raspust u veljači, ali bi ograničenja na razini EU-a mogla i duže potrajati. Tu se ne koristi riječ „zabrana", ali bi trebale biti pooštrene kontrole, uvedeni jedinstveni obvezni testovi i uvođenje karantene, kako bi se što je moguće više smanjilo prekogranično kretanje. Promet robe i poslovna putovanja će biti izuzeti od tih pravila.

Francuska pooštrava uvjete za ulazak u zemlju

U tome prednjači Francuska i želi već od nedjelje za sve koji ulaze u tu zemlju iz drugih članica EU-a uvesti obvezan negativan test na koronu, obavljen maksimalno 72 sata prije puta. Očekuje se da će idući tjedan najveći broj zemalja EU-a slijediti primjer Francuske.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je prije sastanka izjavila u Berlinu da su granične kontrole zadnja opcija, ali da se ne mogu u potpunosti isključiti. Belgijski premijer Alexander De Croo prethodno je zahtijevao da se privremeno obustave sva putovanja. No protiv toga je bila Europska komisija kao i velika većina članica EU-a. Oni žele da granice između država ostanu otvorene da se ne bi ponovio kaos od proljeća prošle godine.

Ursula von der Leyen je rekla da su potrebne „ciljane mjere" i predložila dodavanje još tamnije nijanse crvene boje prethodnim razinama upozorenja, kako bi se otkrile regije s posebno visokom stopom infekcije i mutacijama virusa. Komisija želi predložiti osnivanje „Ujedinjene fronte za suzbijanje covida-19".

Frustracije zbog smanjene isporuke cjepiva

„Za nekoliko mjeseci ćemo imati više doza cjepiva nego što nam je potrebno", pokušala je zemlje članice utješiti predsjednica Europske komisije. No, mnogi su prilično frustrirani zbog kašnjenja isporuka. Italija čak želi tužiti jednog od proizvođača, firmu Pfizer, a zemlje poput Rumunjske, Poljske i Češke prosvjeduju zato što im je do sada isporučena samo polovica dogovorene količine Pfizerovog cjepiva. „Zemlje članice žele bržu isporuku", izjavila je predsjednica Evropske komisije, ističući da je zbog toga u kontaktu s proizvođačima. Bruxelles je u ljeto preuzeo nabavu cjepiva.

Prema riječima Ursule von der Leyen, ona pregovara i sa službama za lijekove te je obećala da će ubrzo biti odobrena i druga cjepiva. U narednih nekoliko tjedana se očekuje odobravanje preparata firme AstraZeneca. Ovo cjepivo se lakše skladišti što bi moglo ubrzati proces cijepljenja na području EU-a. Naravno, ako bude isporučena dovoljna količina. Pfizer je obećao da će zaostatak nadoknaditi s isporukom u veljači. Objasnili su da su problemi nastali zbog proširenja proizvodnje u jednoj tvornici u Belgiji, u kojoj se pretežno proizvode cjepiva za europske potrebe.

Što se tiče europskog cilja da do kraja kolovoza cijepi 70 posto stanovništva, vrh EU-a je ostao pomalo neodređen: „Stremimo tome"; rekao je Charles Michel, predsjednik Europskog vijeća. On je istovremeno zahtijevao da države članice ubrzaju svoje kampanje za cijepljenje. U nekim zemljama kao u Francuskoj ili Nizozemskoj su počeli kasno i neodlučno, što je povezano s birokracijom ili problemom neprihvaćanja cjepiva u jednom dijelu stanovništva.

Za početak bez potvrde o cijepljenju

Ideja o jedinstvenoj digitalnoj propusnici za cijepljenje osobe, koja bi omogućila više slobode kretanja, što je predložio grčki premijer Kyriakos Mitsotakis a podržala španjolska vlada, za početak je odgođena. Ove zemlje pokušavaju spasiti predstojeću turističku sezonu.

Taj prijedlog nije naišao na posebno odobravanje: Jer, još uvijek se ne zna mogu li i cijepljenje osobe prenijeti virus, kaže Ursula von der Leyen. Također se ne zna ni koliko dugo uopće cjepivo djeluje. Poznata žuta knjižica cijepljenja po modelu Svjetske zdravstvene organizacije bi, dakle, trebala i dalje postojati. Ali teško da bi do ljeta mogla biti izdana neka vrsta dokumenta za liberalizaciju putovanja. Šefovi država i vlada EU-a su ovu raspravu odgodili za kasnije. 

Piše: Barbara Wesel/DW
23.01.2021. 08:01:00
http://metro-portal.hr/granice-u-eu-u-ostaju-otvorene-ali-s-pojacanim-kontrolama/129955/