Metro-portal.hr

objavljeno 15.07.2020. 18:59:00
NAGRADE

Grand prix 55. Zagrebačkoga salona Gordani Drinković

Dodijeljen joj je na svečanosti kojom je u utorak navečer zatvoren jubilarni salon, ove godine posvećen primjenjenim umjetnostima i dizajnu, u autorskoj koncepciji kustosice Ive Körbler.

Podijeljene su nagrade
Podijeljene su nagrade (Arhiva)

Grand prix 55. Zagrebačkoga salona pripao je Gordani Drinković za rad "Suze okrenute nebu". Dodijeljen joj je na svečanosti kojom je u utorak navečer zatvoren jubilarni salon, ove godine posvećen primjenjenim umjetnostima i dizajnu, u autorskoj koncepciji kustosice Ive Körbler.

Skulpturu "Suze okenute prema nebu" čini od 30 do 65 suza (ovisno o mogućnosti postava) izrađene u "Steklarnama Rogaška" od bezbojnog, crnog i sivog kristalnoga stakla nastalih puštanjem užarenoga stakla koje se u slobodnom padu isteže do granica pucanja ili do trenutka njegove transformacije u kruto stanje.

"Gordana Drinković u potpunosti razumije karakter stakla kao materijala, u radu nastavljajući ne samo tradiciju neke naše lokalne linije obrade umjetničkoga stakla (poput Raula Goldonija), već zahvaća senzibilitet i morfologiju europske 20. stoljetne linije organičke apstrakcije u staklu, od Kolomana Mosera, Josefa Hoffmanna i Wiener Werkstätte pa sve do opusa Oskara Kogoja", istaknula je, među ostalim, Iva Körbler u obrazloženju nagrade.

Tri jednakovrijedne nagrade, nagrada za mladog umjetnika...

Tri jednakovrijedne nagrade 55. Zagrebačkoga salona pripale su keramičarki Marini Badurini, Studiju Trumpić/Prenc i dizajnerskom kolektivu Oaza.

Marina Badurina dobila je nagradu za rad "Izdržljivost pečene gline" koji se, kako je istaknuto u obrazloženju, "odlikuje iznimno suptilnom koncepcijom zasnovanom na ideji memoriranja posljedica razornih trideset sekundi 22.03.2020." Tada su u atelieru njezini keramičarski radovi popadali na pod, objekti od nepečene gline bili su skršeni, a oni od pečene gline su preživjeli, tek uz manja oštećenja.  Autorica je izložila kompoziciju veličine 100 sa 60 centimetara od jedanaest 'preživjelih' lončića cilndričnog blago ukošenog formata, a oštećenja od potresa namjerno nisu restaurirana.

Studiju Tumpić/Prenc nagada je pripala za dizjan etikele za bocu maslinovog ulja "Latini"  istarskog obiteljsko-poljoprivrednoga gospodarstva Stanić iz Savičente. Dizajn je djelo autorskoga trojca - Anselmo Tumpić, Sara Prenc Opačić i Anton Licul Grk iz Rovinja. "Zeleno-bijeli, pažljivo uštimani karirani uzorak, na međi heraldičkoga i kuhinjskoga, interpretirali su kao etiketu za maslinovo ulje, a kao što su se škotski klanovi nekoć distingvirali pomno osmišljenim križanjima i miješanjima pruga raznih boja, tako se upečatljivom dosjetkom danas ističe i ovo ulje, čiji je začetnik volio nositi jednu običnu kariranu košulju dobivenu davno na dar", navodi se, među ostalim, u obrazloženju nagrade.

Dizajnerskom kolektivu Oaza nagrada je pripala za projekt "MADE IN - Crafts and Design Narratives" koji, istaknuto je, "karakterizira izvrsnost u više područja dizajnerske prakse - oblikovanje knjige, odnosno kataloga, dizajn izložbenog postava, dizajn web stranica, odnosno multimedijskog arhiva, a koji i na najbolji način ukazuje na istraživačku i diskurzivnu dimenziju dizajna, koja je uvijek prisutna u najboljim dizajnerskim radovima, ali je rijetko tako eksplicitno vidljiva te rijetko tako integralno prožima svaki njegov aspekt. 
Oazi je pripala i nagrada Hrvatske sekcije Međunarodnog udruženja likovnih kritičara (HS AICA) također za europski projekt "MADE IN" Crafts and Design Narratives, izveden u razdoblju od 2018. do 2020.

Propitivanje temeljnih razloga bavljenja umjetnošću

Salon je službeno zatvorila Nevena Tudor Perković, glavna savjetnica ministrice kulture, koja je istaknula da je Salon o temi "Puls trenutka ili što vas pokreće" propitivao temljene razloge bavljenja umjetnošću ili bilo kojom drugom aktivnošću.

To je pitanje elementarno, ali koliko je jednostavno za postaviti toliko je, rekla je Tudor Perković, složeno za odgovoriti. Dodala je kako se čini da kultura u vrijeme krize dobiva novu dimenziju - posjeduje krhkost, ali istovremeno i ugrađenu fleksibilnost te žilavu otpornost čitavoga kreativnog sektora.

Jubilarni 55. Zagrebački salon organizirala  je Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH) u suradnji s Tehničkim muzejom "Nikola Tesla" i Muzejom Mimarom, a predstavio je 230 radova umjetnika koji su prošli selekciju na koju je bilo prijavljeno više od 500 radova. Ravnateljica Salona bila je Ivana Bakal.

Izložba je financijski realizirana uz potporu Ministarstva kulture i Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba, a na svečanosti njegova zatvaranja objavljen je i katalog.

Zagrebački salon ugledna je nacionalna izložba suvremenoga stvaralaštva na polju vizualnih umjetnosti, dizajna i arhitektur koji je Skupština grada Zagreba utemeljila 1965. Izložba je to recentnih likovnih ostvarenja, odnosno godišnja smotra suvremenog umjetničkog stvaralaštva posvećena naizmjence vizualnim umjetnostima, arhitekturi i urbanizmu, odnosno primijenjenim umjetnostima i dizajnu.

15.07.2020. 18:59:00
http://metro-portal.hr/grand-prix-55-zagrebackoga-salona-gordani-drinkovic/126292/