Metro-portal.hr

objavljeno 01.04.2010. 20:17:49
RIJEKA

Gradsko vijeće prihvatilo Obersnelovo izvješće o slučaju Tržnica

Reagirajući na kritike Vojko Obersnel je rekao kako bi i on volio znati gdje je nestalo 80 milijuna kuna iz kaznene prijave

(Tea Cimaš/Cropix)

Vijećnici riječkoga Gradskog vijeća danas su raspravljali o slučaju "Tržnica" na zahtjev gradonačelnika Vojka Obersnela koji je, uz još dvoje gradskih visokih službenika i bivšeg direktora riječkih "Tržnica", kazneno prijavljen zbog sumnji u gospodarski kriminal i sklapanje štetnih ugovora kojima je Rijeka oštećena za 80 milijuna kuna.

Vojko Obersnel vijećnicima je podnio izvješće o odnosima grada i "Tržnica" te o sklapanim ugovorima, a to je izvješće nakon višesatne rasprave većinom glasova prihvaćeno. Za izvješće su glasovali vijećnici vladajuće koalicije SDP-HNS-IDS-HSLS-HSS-ARS-SDA, a protiv svi ostali, i to koalicija Akcije mladih i Liste za Rijeku, HDZ, HSU i PGS.

Iznoseći kronologiju odnosa grada i "Tržnica" Obersnel je rekao da je cjelokupan prostor tržnica privatiziran tako da su tri paviljona ušla u temeljni kapital tvrtke "Tržnice" pa je Izvršno vijeće tadašnje Općine Rijeke sudskim putem tražilo povrat paviljona u gradsko vlasništvo. Godine 1992. postignuta je nagodba kojom grad postaje vlasnik paviljona, a "Tržnice" njima upravljaju. To je bio temelj ugovora o korištenju iz 1993. po kojemu "Tržnice" gradu plaćaju 50 posto godišnje akumulacije i 40 posto dobiti. Da se inzistiralo na sudskom rješenju bez nagodbe, grad bi izgubio vlasništvo nad paviljonima, ustvrdio je Obersnel.

Reagirajući na kritike Obersnel je rekao kako bi i on volio znati gdje je nestalo 80 milijuna kuna iz kaznene prijave kad je u razdoblju koje se u njoj spominje tvrtka "Tržnice" imala dobit od 40 milijuna kuna.

Visinu koncesijske naknade odredilo je Gradsko vijeće, a zakon nije odredio kolika ona mora biti pa tu nije ništa pogrešno učinjeno, rekao je, dodajući kako se na natječaj za upravljanje gradskim tržnicama iz 2007. mogao javiti bilo tko, ali se javila samo tvrtka "Tržnice". Istaknuo je da natječaj za nju nije bio namješten te da državna revizija ni jedne godine nije imala primjedbe na koncesijski ugovor. Ponovio je kako nikome nije pogodovao, a naročito ne "Tržnicama".

Vijećnica HDZ-a Vesna Buterin izrazila je nezadovoljstvo izvješćem jer nije objašnjeno gdje je nestalo 80 milijuna kuna koje se spominju u kaznenoj prijavi. Rekla je da je grad "Tržnicama", to jest vlasniku Ivanu Franoliću, davao prostor po niskoj koncesijskoj naknadi, a "Tržnice" su ga iznajmljivale prodavačima za iznose veće do 40 puta. Ustvrdila je da se pogodovalo privatnoj tvrtki na štetu građana.

Da se u tom slučaju pogodovalo privatnicima smatra i vijećnik PGS-a Nikola Ivaniš. Istaknuo je da mjerodavne institucije trebaju utvrditi kome se pogodovalo i koliko, a Gradsko vijeće, poručio je, ne bi trebalo biti ni sudnica ni vijeće za obranu pojedinaca.

Vijećnik Liste za Rijeku Danko Švorinić tvrdi kako je Obersnel u tom slučaju politički odgovoran, što je i "dokazao" podnoseći tužbu protiv "Tržnica" za nadoknadu neplaćenog dijela koncesijske naknade zbog utvrđene pogrešno prikazane korištene površine, i to nakon kaznene prijave koju je protiv njega podnijela policija. "Ili se pogodovalo tajkunu Franoliću, ili je Gradska uprava nesposobna", zaključio je Švorinić. (hina/metro-portal)

01.04.2010. 20:17:49
http://metro-portal.hr/gradsko-vijece-prihvatilo-obersnelovo-izvjesce-o-slucaju-trznica/36937/