Metro-portal.hr

objavljeno 10.09.2010. 08:30:00
VEGGYDAY

Gradovi uvode vegetarijanski dan u tjednu za sve

Jedan dan u tjednu bez mesa može znatno smanjiti godišnju emisiju štetnog CO2 u gradovima

Hamburger
Hamburger (Shutterstock)

Veggyday, odnosno dan u tjednu u kojem se u cijelom gradu ne jede meso, postaje sve popularniji u svijetu. Njemački grad Bremen inicijativu je pokrenuo još u siječnju ove godine, a u međuvremenu su se akciju dobrovoljno počeli priključivati i ugostiteljski objekti. Interes za uvođenje vegetarijanskog dana pokazali su, između ostalog, Beč, Hannover, Osnabrück, Münster, Bremerhaven, Freiburg kao i udruge iz Zagreba.

>>Zeleni ponedjeljak u Zagrebu

U Europi je vegetarijanski dan najviše zaživio u belgijskom Gentu. Izračuni pokazuju da stanovnici Genta jednim vegetarijanskim danom u tjednu godišnje mogu uštedjeti oko 32.000 tona CO2, što odgovara emisiji 18.000 osobnih automobila. Gotovo sve javne ustanove u Gentu jednom tjedno nude isključivo vegetarijansku hranu, a u akciji sudjeluje oko 100 restorana u centru grada.

>>Jedemo puno previše mesa

Agencija Ujedinjenih naroda za hranu je prije nekoliko godina ustvrdila da je masovni uzgoj životinja zbog prehrane odgovoran za oko 20% od ukupne emisije štetnih plinova u atmosferu. Da bi se proizveo jedan gram bjelančevina životinjskog podrijetla, potrebno je uložiti 16 grama biljnih bjelančevina, a problematično je i ispuštanje plinova kod krava koje ispuštaju nezanemarive količine metana kroz probavu.

>>Zagađuju li krave više od automobila?

Za uspješno uvođenje i provođenje vegetarijanskog dana stoga je najvažnija edukacija stanovništva. Udruge se zalažu za uvođenje ekološkog odgoja u škole te i same provode niz akcija u kojima se upozorava na štetnost prehrambenih navika na okoliš.

Dosadašnja iskustva pokazuju da su škole koje su uključene u veggyday u Bremenu dobro prihvatile promjenu, dok određeni problemi postoje u staračkim domovima čiji članovi nerado mijenjaju svoje prehrambene navike. 

10.09.2010. 08:30:00
http://metro-portal.hr/gradovi-uvode-vegetarijanski-dan-u-tjednu-za-sve/47660/