Metro-portal.hr

objavljeno 09.04.2013. 11:25:00
WIKILEAKS

Gradonačelnik Milan Bandić, kralj Zagreba

Milan Bandić vjerojatno se ne buni na sadržaj dokumenta koji se može naći na WikiLeaksu

Ameri su vidjeli Bandića kao kralja Zagreba
Ameri su vidjeli Bandića kao kralja Zagreba (Arhiva)

Milan Bandić je kralj Zagreba, kaže se naslovu dokumenta koji je sastavila američka ambasada prije izbora 2009. godine i poslala u Washington, a koji je postao dostupan na WikiLeaksu u sklopu najnovije objave 1.7 milijuna povjerljivih dokumenata. 

U dokumentu se navodi sve ono što se o Bandiću i inače piše u medijima, a zanimljivo je da su djelatnici američke ambasade u Zagrebu imali potrebu Bandića proglasiti baš kraljem, a ne gospodarom ili nekim sličnim epitetom, naglašavajući na taj način njegovu apsolutnu nedodirljivost.

Bandić je u dokumentu opisan kao everyman, narodski čovjek, a njegov modus operandi prikazan je vrlo realistično:

"Svakodnevno se fotografira s običnim ljudima, ženama, djecom. Odlazi na sve događaje - vjenčanja, otvorenja, dobrotvorne skupove, javna događanja. Svoje hercegovačke korijene iskorištava kako bi se približio zagrebačkim radnicima. Na događaju je 15-20 minuta, kaže nekoliko pozitivnih komentara, rukuje se, a potom odlazi na sljedeći događaj".

Uz to, nisu propustili naglasiti da je Bandić osnovao Holding kao svoju kvaziprivatnu investicijsku megakompaniju koja radi velike projekte, a Gradom uz njega drmaju ljudi od povjerenja Danko Ljuština, Slavko Kojić, Davor Jelavić i Ivo Jelušić. 

Prema dokumentu, Bandić političke protivnike kupuje unosnim radnim mjestima, a na sva je ključna mjesta instalirao svoje ljude.

Na kraju svega, u dokumentu je nakon navođenja svih Bandićevih karakteristika kralja navedeno i kako će ga SDP na čelu s Milanovićem financijski podržati u utrci za četvrti mandat zagrebačkog gradonačelnika ...

09.04.2013. 11:25:00
http://metro-portal.hr/gradonacelnik-milan-bandic-kralj-zagreba/77467/