Metro-portal.hr

objavljeno 07.09.2011. 11:26:00
LETOVI U SVEMIR

Gradnja prve komercijalne svemirske luke pred završetkom

Ova će luka biti glavna polazna točka za komercijalne letove u svemir koje će organizirati kompanija Virgin, poznatog američkog poduzetnika Richarda Bransona

Recept za financijski propast ili početak nove ere?
Recept za financijski propast ili početak nove ere? (Vyonyx Ltd.)

Prva faza izgradnje prve komercijalne svemirske luke na svijetu gotovo je završena, budući da je do sada napravljeno oko 90% predviđenih radova. Kada bude gotova, ova će luka biti glavna polazna točka za komercijalne letove u svemir koje će organizirati kompanija Virgin, poznatog američkog poduzetnika Richarda Bransona.

Nazvan Spaceport America, ovaj se kompleks nalazi u gradiću Las Cruces u Novom Meksiku, a prostire se na golemih 800 hektara i najambiciozniji je projekt tvrtke Virgin.

Jednom završen, kompleks će imati jednu od najdužnih uzletno-sletnih pista na svijetu, dužine gotovo 5 kilometara, futuristički terminal i hangare te veliku kupolu ispod koje će se nalaziti operativni centar.

Voditelji radova tvrde kako će cijeli kompleks biti završen do kraja ove godine, što će ostaviti sasvim dovoljno vremena za pripremu prvog komercijalnog leta u svemir koji tvrtka Virgin planira izvesti 2013.

Ipak, kako ne bi sve išlo glatko pobrinula se američka birokracija, koja je u nekoliko navrata blokirala račune tvrtke pravdajući se različitim tehničkim poteškoćama, a i vlasti Novog Meksika uporno odbijaju izdati sve potrebne dozvole za rad, unatoč tomu što je objekt gotovo završen.

U Virginu vjeruju da će sve ove zavrzlame ipak na kraju uspješno riješiti te da će prvi letovi u svemir krenuti u prvom kvartalu 2013. godine.

Hoće li turistički letovi u svemir značiti i početak nove ere istraživanja svemira i razvoja letjelica, samo budućnost može pokazati.

07.09.2011. 11:26:00
http://metro-portal.hr/gradnja-prve-komercijalne-svemirske-luke-pred-zavrsetkom/62976/