Metro-portal.hr

objavljeno 15.04.2010. 14:12:19
HDZ TVRDI:

Građani su bili za uvođenje kriznog poreza?!

Oporba se žestoko obrušila na HDZ-ovu zastupnicu Ivanku Roksandić koja kaže: ''Činjenica je da je krizni porez pozdravila hrvatska javnost''

(Goran Mehkek/Cropix)

Saborska oporba pozvala je danas Vladu da, ako joj je uistinu stalo do gospodarskog opravka i izlaska iz krize, ukine cijeli krizni porez.

U raspravi o vladinom prijedlogu ukidanja prve stope tog poreza, oporbeni su klubovi tvrdili da je vlada pogriješila kad uvodila krizni porez i povećala PDV, što je samo smanjilo osobnu potrošnju i opteretilo gospodarstvo.

Branko Grčić (SDP) naglasio je da su spomenute vladine mjere samo narušile umjesto ojačale makroekonomsku stabilnost te su dovele do smanjenja BDP-a.

"Zalažemo se za trenutno i potpuno ukidanje kriznog preza", poručio je Grčić, predloživši vladi da umjesto dohotka od rada oporezuje kapitalnu dobit, dividendu, luksuznu imovinu i neke druge do sada neoporezovane komponente.

IDS-ov Damir Kajin ocijenio je da je uvođenje kriznog poreza bio "možda jedan od najštetnijih zakona ovoga desetljeća", jer se njime prestrašilo građane koji su smanjili osobnu potrošnju. Smatra da će učinke ukidanja samo niže stope tog poreza osjetiti tek zaposleni u državnim službama i javnim poduzećima.

Goran Beus Richembergh (HNS) ocijenio je da vlada predloženom mjerom samo kupuje naklonost birača bez pravog pokrića. Vladu je prozvao da je, unatoč upozorenjima sindikata poslodavaca i "odgovornih političara", krizom pogođenom gospodarstvu i građanima svjesno nametnula nove restrikcije i to predstavila kao antirecesijske mjere.

Odgovorio mu je HDZ-ov Boris Kunst: "Nije mi jasno zašto ste protiv umirovljenika, radnika i samostalnih djelatnosti kojima bi ukidanje dva posto poreza puno značilo".

Ispred kluba HDZ-a govorile su Nevenka Majdenić i Vesna Buterin, uvjerene da će ukidanje niže stope kriznog poreza potaknuti potrošački optimizam građana, a što je jedan od putova oporavka od krize.

Građani su htjeli krizni porez?!

SDP-ovi zastupnici žestoko su se obrušili na HDZ-ovu zastupnicu Ivanku Roksandić koja je ustvrdila da je hrvatska javnost pozdravila uvođenje kriznog poreza, a Nenad Stazić ocijenio je da je riječ o izjavi godine kojom se brani neobranjivo budući da je njime dodatno smanjen standard građana.

Roksandić je, naime, odbacila tvrdnje da je krizni porez bio "totalni promašaj" i kazala da je njegovim uvođenjem osiguran novac u proračunu za mirovine i plaće. "Ja znam da to vas smeta, ali je činjenica da je taj zakon pozdravila hrvatska javnost...", kazala je Roksandić.

"Ja se dobro sjećam tog općeg oduševljenja. To su građani po trgovima plesali veselo, razdragano, mahalo se zastavicama i državnim i HDZ-ovskim, ljudi su pjevali, održavani su masovni skupovi podrške tom kriznom porezu. A u saborskom HDZ-u je čak primijećena povećana potrošnja bunike", kaže Nenad Stazić.

"Taj krizni porez, taj harač, jedino je dodatno smanjio ionako bijedni standard građana do kojeg ste ga vi doveli u zadnjih šest godina", poručio je pak Stazić Vladi i pozvao premijerku da odstupi.

"Mislim da je došlo vrijeme da premijerka Kosor ispuni svoje obećanje, a glasilo je 'kud Sanader, tud i ja'. I mislim da je došlo vrijeme da vi svi skupa u tome slijedite premijerku", poručio je HDZ-ovim zastupnicima.

Stranački kolega Zvonimir Mršić kazao je pak kako se hrvatska Vlada, za razliku od drugih vlada u EU koje su angažirale stručnjake kako bi pronašli metode i načine izlaske iz krize, preko noći dosjetila "zavući građanima ruku u džep i uzela im nešto novca".

"I onda predstavnici vladajuće većine kažu da se narod tome radovao. Eto, uvijek kada Vlada zavuče ruku u džep građana oni vjerojatno kliču. Ali, nama u oporbi se čini da oni više skiču i skviče nego što kliču tome što Vlada čini", kazao je. (hina/metro-portal)

15.04.2010. 14:12:19
http://metro-portal.hr/gradjani-su-bili-za-uvodjenje-kriznog-poreza/37919/