Metro-portal.hr

objavljeno 20.01.2008. 16:52:15

Građani nisu dopustili nestanak kina Europe

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (IGOR SAMBOLEC/CROPIX)

I  posljednje preživjelo repertoarno kino u Zagrebu moglo se pretvoriti samo u lijepu uspomenu svim onim građanima koji su ondje običavali  gledati svoje omiljene filmove. Ipak, sve je završilo hepiendom. Kino Europa je nakon višemjesečnih previranja izbjeglo prijetnju nasilne komercijalizacije i nastavlja s bogatim filmskim programom na kojem će, uz strane filmove, biti predstavljeni i hrvatski. Organizatori su ‘prisegnuli’ - nijedan hrvatski film neće se najmanje dva tjedna skidati s programa!
Sedamdesetogodišnjoj tradiciji te kinodvorane prijetilo je ukinuće kad je prije skoro godinu i pol dana najavljeno da će ona biti prenamijenjena u drugu scenu Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, a za vratom je hukala i još gora opcija - na mjestu kina Europe, spominjalo se, trebao je izrasti multipleks.

Bedem kinematografije

Kultno zagrebačko kino koje je dvadesetih godina prošlog stoljeća izgradila imućna obitelj Müller, a koje je do hrvatskog osamostaljenja nosilo ime Balkan, ostat će jedini čvrsti bedem kinematografskog kontinuiteta u Zagrebu.

Za to su prije svih zaslužni Hrvatski filmski savez i produkcijska kuća Propeler film - i to akcijom ‘Daj mi kino!’. Od gradskih su vlasti tražili otkup kina i subvencioniranje ‘hladnoga pogona’ i repriznih programa hrvatskih festivala, revija te hrvatskog i kulturalno vrijednog svjetskog filma, kojemu su vrata komercijalnih prigradskih multipleksa zatvorena.

Ipak, najveću pobjedu izvojevali su građani Zagreba, koji su ovom prilikom ujedno otklonili od sebe glasine da su prilično pasivni kad se protiv nečega treba pobuniti. Na stotine građana potpisalo je anketu protiv zatvaranja kina, a među njima je bilo mnogo istaknutih kulturnjaka i filmskih djelatnika. Direktor Zagreb Film Festivala Boris T. Matić istaknuo je za Metro Express da bi bez te potpore građana uspjeh cijele akcije u najmanju ruku u bio vrlo upitan.

Dug publici

- Podrška građana bila je od presudne važnosti, pokazali su koliko im je stalo do kina... Oni su ujedno i publika na koju računamo. Prostor smo uspjeli zadržati, a sad nam preostaje novi zadatak, da to povjerenje građana zadržimo kvalitetom kinoprograma - rekao nam je Matić.

Piše: Željko Špoljar
20.01.2008. 16:52:15
http://metro-portal.hr/gradjani-nisu-dopustili-nestanak-kina-europe/1079/