Metro-portal.hr

objavljeno 23.11.2010. 08:06:43
TAKO TO RADE U UGANDI

Gradili bi golf igralište u nacionalnom parku

Borci za zaštitu okoliša usprotivli su se gradnji igrališta za golf u najvećem i najpoznatijem nacionalnom parku Ugande

Nacionalni park Murchison Falls
Nacionalni park Murchison Falls (Wikipedia)

Za projekt je zeleno svjetlo dao predsjednik Yoweri Museveni, a mogao ugroziti biljni i životinjski svijet. Museveni je prošlog tjedna ugandskoj ustanovi za upravljanje nacionalnim parkovima (UWA) dao naputak da odobri gradnju igrališta za golf u nacionalnom parku Murchison Falls na sjeverozapadu zemlje gdje se nalaze vodopadi na rijeci Nil. To je područje stanište brojne populacije slonova, žirafa, antilopa i bivola.

Frank Muramuzi, voditelj nacionalne udruge profesionalaca za zaštitu okoliša (Nape) rekao je da će ekoudruge učiniti sve što mogu kako bi blokirale projekt koji će ugroziti redovite migracije životinja u potrazi za ispašom.

Ako takav projekt bude odobren, to znači da zaštita divljih životinja u njihovu prirodnom staništu Ugandi ne znači ništa nasuprot volji predsjednika. Predsjednik Museveni je 17. studenoga obišao park i rekao da golf nije problematičan jer to nije tvornica ni dim koji onečišćuje prirodu, već samo trava i zato je dao zeleno svjetlo za izgradnju.

Muramazi ističe da nije izrađena nikakva studija utjecaja na okoliš. Murchison Falls je najvažnije turističko odredište u Ugandi. Sam nacionalni park bio je poprište krivolova 80-ih i 90-ih godina kada je u Ugandi bjesnio građanski rat, no po završetku rata životinjska populacija uspjela se obnoviti. (hina/metro-portal)

23.11.2010. 08:06:43
http://metro-portal.hr/gradili-bi-igraliste-za-golf-u-nacionalnom-parku/51610/