Metro-portal.hr

objavljeno 11.12.2009. 20:16:50
carevo ruho

Grad Zlatar olakšan za 20 milijuna kuna

Od osmoro osumnjičenih, petoro je privedeno, a troje pušteno na slobodu; među uhićenima je i bivši zlatarski gradonačelnik Marijan Đurek

Bivši gradonačelnik Zlatara Marijan Đurek zadužio je grad znajući da dugovi neće moći biti vraćeni
Bivši gradonačelnik Zlatara Marijan Đurek zadužio je grad znajući da dugovi neće moći biti vraćeni (Krunoslav Pavlina/CROPIX)
Kriminalističkim istraživanjem u operativnoj akciji "Carevo ruho" o nepravilnostima u poslovanju Grada Zlatara utvrđeno je da je tom gradu prouzročena šteta u iznosu od najmanje 20 milijuna kuna, petero osumnjičenih je privedeno, a troje osumnjičenika pušteno je na slobodu, priopćilo je večeras Ravnateljstvo policije.

Navodi se da je utvrđeno kako je bivši zlatarski gradonačelnik (Marijan Đurek), u namjeri pribavljanja protupravne imovinske koristi za više trgovačkih društava i obrta, zadužio Grad Zlatar kreditima koje je podizao kod raznih poslovnih banaka bez odgovarajućih suglasnosti Gradskoga vijeća i Vlade Republike Hrvatske, iako je znao da Zlatar nema prihode kojima bi mogao otplaćivati preuzete kreditne obveze.

Zato je, dodaje se, došlo do blokade računa grada, prezaduženosti te poremećaja u financiranju tekuće likvidnosti i nemogućnosti podmirivanja javnih potreba, a time je Zlataru prouzročena šteta u iznosu od najmanje 20 milijuna kuna. Od osam osoba nad kojima je provedeno kriminalističko istraživanje i protiv kojih su podnesene kaznene prijave, petero osumnjičenih je privedeno, a troje osumnjičenika pušteno na slobodu.

Tijekom operativne akcije zbog sumnje da su počinili više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti i krivotvorenja službene isprave uhićeni su: bivši zlatarski gradonačelnik Marijan Đurek (HNS), šest vlasnika i odgovornih osoba više tvrtki i obrta te vlasnica građevinske tvrtke, svi hrvatski državljani.

Kod uhićenih pronađena je i privremeno oduzeta razna dokumentacija o poslovanju navedenih tvrtaka i Grada Zlatara u razdoblju od travnja 2005. do svibnja ove godine, te dva prijenosna i jedno stolno računalo na kojima su pohranjeni dokumenti s podacima o poslovanju Grada Zlatara i osumnjičenik. (hina/metro-portal)

11.12.2009. 20:16:50
http://metro-portal.hr/grad-zlatar-olaksan-za-20-milijuna-kuna/28401/