Metro-portal.hr

objavljeno 30.04.2010. 16:52:00
SPLIT ZA LONDON 2012.

Grad Split svakome kandidatu olimpijcu daje 36.000 kuna godišnje

"Mi u Splitu se dičimo našim sportašima i dužnost nam je voditi brigu o njima", istaknula je zamjenica gradonačelnika Splita Anđelka Visković

Zamjenica gradonačelnika Splita Anđelka Visković kaže da je važno brinuti se za sportaše
Zamjenica gradonačelnika Splita Anđelka Visković kaže da je važno brinuti se za sportaše (Jakov Prkić/CROPIX)
Grad Split će za svakog sportaša iz tog grada koji po kriteriju Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) dobije status kandidata za Olimpijske igre u Londonu 2012. izdvajati na godinu 36.000 kuna iz proračuna kako bi se pomogle njihove pripreme i što uspješniji nastup na OI, izjavila je danas na konferenciji za novinare zamjenica gradonačelnika Splita Anđelka Visković.

Ona je naglasila kako će se ta financijska pomoć pružati u sklopu programa "Split za London 2012". godine. Do sada je, po riječima Anđelke Visković, šestoro splitskoh sportaša steklo status potencijalnih kandidata za Olimpijske igre u Londonu 2012. i svakome od njih će ove godine biti isplaćeno po 36 tisuća kuna, a postoji mogućnost da se taj financijski iznos u 2011. i 2012. i poveća. Navela je i imena tih sportaša - Blanka Vlašić (atletika), Mario Ančić (tenis), Marina Mišković (judo), te troje jedriličara, Ivan Kljaković Gašpić, Tonči Stipanović i Tina Mihelić.

"Mi u Splitu se dičimo našim sportašima i dužnost nam je voditi brigu o njima", istaknula je Visković. Dodala je kako je u ovaj program godišnje pomoći od 36.000 kuna uvršten i splitski sportaš borilačkih sportova Frane Radnić koji se plasiorao na prvu Olimpijadu borilačkih sportova što će se krajem kolovoza i početkom rujna ove godine održati u Pekingu.

Anđelka Visković je podsjetila je kako su splitski sporatši do sada osvojili 68 olimpijskih medalja, ona je izrazila nadu da će i na OI u Londonu 2012. među osvajačima odličja biti i splitskih sportaša.

Naglasila je kako će svi splitski sportaši, bez obzira koliko ih bude, koji do londonskih Igara steknu status olimpijca, biti uvršten u ovaj program financijske pomoći Grada.

Pomoćnik glavnog tajnika HOO-a Damir Šegota je izrazio zadovoljstvo što se Split prvi među gradovima u Hrvatskoj odlučio izravno financijski pomoći svojim sportašima olimpijcima. Šegota je rekao kako očekuje da će tijekom predolimpijske 2011. godine još sportaša iz Splita na kvalifikacijama izboriti pravo sudjelovanja na Olimpijskim igrama 2012., te da bi moglo iz tog grada biti i do 20 ili 25 olimpijskih kandidata. Šegota je također rekao kako se planira da na Olimpjadi u Londonu 2012. sudjeluje oko 100 hrvatskih sportaša, te da bi uspjehom smatralo osvajanje pet medalja, kao što je to bio slučaj u Pekingu 2008. i Ateni 2004. godine. Šegota je posebice istaknuo kako na Olimpijadi u Londonu očekuje "bum" hrvatskih jedriličara koji posljednjih godina ostvaruju vrhunske rezultate.

"Olimpijsku medalju će vjerojatno osvojiti Blanka Vlašić, a atletičarka Sandra Perković krupnim koracima grabi ka svjetskom vrhu te se i od nje mogu čekivati dobri rezultati na Olimpijadi, kao i u taekwondou gdje smo tradicionalno u svjetskom vrhu", rekao je Šegota.

U ime sportaša na financijskoj pomoći Grada zahvalila se Blanka Vlašić. "Počašćena sam što sam dio splitskog olimpijskog tima. Olimpijada u Londonu meni će biti četvrta po redu i vidim je kao svoju najveću priliku. Nadam se još jednom dočeku na Rivi", rekla je Blanka Vlašić.

Izbornik Hrvatske reprezentacije borilačkih sportova Marko Žaja je kazao da će 36.000 kuna pomoći Frani Radniću biti veliki motiv za što bolje pripreme za sudjelovanje na prvoj Olimpijadi borilačkih sportova ove godine u Pekingu. Radnić se na tu Olimpijadu plasirao osvojivši prošle godine treće mjesto na Svjetskom prvesntvu u Austriji u "kickboxingu" u kategoriji do 71 kilogram u disciplini "low-kick". "Nadamo se da će na borilačkoj Olimpijadi u Pekingu Radnić otići do kraja, jer dobro poznaje sve svoje konkurente", kazao je Žaja.

30.04.2010. 16:52:00
http://metro-portal.hr/grad-split-svakome-kandidatu-olimpijcu-daje-36-000-kuna-godisnje/39037/