Metro-portal.hr

objavljeno 07.07.2011. 19:31:00
VJEROVALI ILI NE

Gotovo polovica žena zapravo mrzi shopping

Prema istraživanju provedenom u Velikoj Britaniji, većini žena shopping predstavlja stres, a ne uživanje, kako se obično misli

Fotografija vijesti

Postoje brojni klišeji o razlikama žena i muškaraca. Muškarci će radije izgubiti sat vremena pokušavajući namjestiti GPS uređaj umjesto da pitaju prvu osobu na cesti kako se dolazi do nekog mjesta. Žene tračaju, a muškarci pričaju samo kad baš moraju. Muškarci trebaju seks, a žene čokoladu.

Jedan od spolnih stereotipa je svakako i onaj o shoppingu. Uglavnom smatramo kako sve žene imaju genetsku predispoziciju da uživaju u višesatnom zujanju brojnim trgovinama, dok njihovi dečki i muževi nesretno cupkaju za njima. Tako im i treba, kad nisu na vrijeme dogovorili nogomet i pivu s dečkima, reći će zlobnici.

Doista, čini se kako je šopingiranje dok ne padnete sa žuljevitih nogu postao svojevrsni borbeni poklič modernih žena. Ne postoji to loše raspoloženje ili nezadovoljstvo poslom, djecom, prijateljicama ili partnerom koje dobar šoping ne može riješiti.

Najnovije istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da tomu i nije baš tako. Čak 44% žena zapravo ne podnosi shopping i smatra ga nužnim zlom, pokazala je anketa. 18% njih nema čvrste stavove o tomu, a svega 38% žena baš uživa u kupovanju i ispunjava taj dio spolnog stereotipa.

Kada su upitane zbog čega ne vole šoping, žene su iznijele niz razloga, od financijske situacije do činjenice da je iznimno teško naći povoljan i kvalitetan komad odjeće svakomu tko nije manekenskog stasa.

Rezultati ovog istraživanja nastavljaju se na ono provedeno prije nekoliko godina u SAD-u, koje je pokazalo da većini ljudi kupovanje podiže krvni tlak i razinu stresa u danu. S druge strane, jedno nedavno istraživanje u Velikoj Britaniji pokazalo je kako je shopping odličan lijek za depresiju i loše raspoloženje.

Žene su doista komplicirana i čudnovata stvorenja. Ili je možda i to stereotip?

07.07.2011. 19:31:00
http://metro-portal.hr/gotovo-polovica-zena-zapravo-mrzi-shopping/61053/