Metro-portal.hr

objavljeno 22.05.2008. 23:48:50

Gotovina ne dolazi na pokop

Obitelj Gotovina odlučila da Ante neće nazočiti pogrebu svog oca Mile

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Jure Mišković/CROPIX)

General Ante Gotovina neće doći na današnji pogreb svog oca Milana, koji je jučer u 76. godini života u obiteljskoj kući u Pakoštanama preminuo od srčanog udara. 

Iako je Vlada bila spremna dati jamstvo za puštanje generala Gotovine na jedan dan u Hrvatsku, a Haški sud pokazao visok stupanj dobre volje da ga pusti, Ante Gotovina, nakon konzultacija s obitelji, odlučio je da neće tražiti dopuštenje za odlazak u Pakoštane.

‘Molit ću za oca’

Obitelj Gotovina, a i sam Ante,  vjerojatno  su htjeli izbjeći veliku medijsku pozornost koju bi izazvao njegov dolazak na sprovod u Pakoštane.

- General Gotovina neće ići na sprovod svom ocu i to je njegova privatna odluka -  rekao je generalov odvjetnik Luka Mišetić.

Srce mu nije izdržaloMile Gotovina, svjedoče njegovi sumještani, bio je vrlo povučen čovjek i ‘pošteni težak’. Prvi je infarkt imao odmah nakon što je podignuta optužnica protiv njegova sina. Pokop Mile Gotovine bit će danas u 17 sati na groblju u Pakoštanama. 

- Molit ću se za oca u zatvorskoj ćeliji -  bila je prva reakcija generala i haškog optuženika Ante Gotovine na vijest  smrti oca Mile.  Iako su ga liječnici ekipe Hitne medicinske pomoći iz Biograda po dolasku u kuću pokušali reanimirati, već godinama slabom srcu Gotovinina oca nije bilo spasa te su liječnici samo mogli konstatirati njegovu smrt. O smrti oca Gotovinu je obavijestio njegov odvjetnik Luka Mišetić.

Gotovina ne želi ustupke suda

- Gotovina je jutros obaviješten o smrti oca. Inzistirao je da se održi popodnevna sudska rasprava jer ne želi gubiti vrijeme. Kazao je da će moliti za oca u Haagu. Hoće li doći na sprovod, još se ne zna. Ovisi kakva će biti procjena suda - kazao je jučer ujutro načelnik Pakoštana Milivoj Kurtov koji je zajedno sa zadarskim dožupanom Đanijem Bunjom među prvima došao izraziti sućut ožalošćenoj obitelji Mile Gotovine koji je sa svojom  drugom suprugom Milkom živio u kući tik uz onu Gotovinina brata Bore. 

Milivoj Kurtov ispričao je kako je general Ante Gotovina tijekom dana telefonom razgovarao s bratom Borom te od njega zatražio da se pokop obavi po svim domaćim običajima, kao da je i sam general nazočan. Kurtov pretpostavlja kako su se braća dogovorila da general Gotovina ne dolazi na pogreb jer ne želi nikakav ustupak Haškoga suda.

Dok još nije bila poznata odluka obitelji Ante Gotovine o njegovu nedolasku  na očev pokop,  glasnogovornik Vlade Zlatko Mehun je potvrdio da je Vlada spremna Gotovini ponovno dati jamstvo za odlazak na sprovod.

- U svakom slučaju, sigurno je da se radi o potpunoj drukčijoj situaciji od one kad je u listopadu 2007. godine Vijeće odbilo jamstva Vlade za privremeno puštanje Ante Gotovine na slobodu do početka suđenja - izjavio je glasnogovornik Vlade Zlatko Mehun. (METRO) 

22.05.2008. 23:48:50
http://metro-portal.hr/gotovina-ne-dolazi-na-pokop/7575/