Metro-portal.hr

objavljeno 03.10.2014. 12:54:00
TEATAR

Gostovanje nizozemskog kazališta za djecu DE STILTE u Trešnji

Riječ je o kazališnoj poslastici za sve uzraste teatra poznatog po višeslojnosti fabule, neverbalnom izrazu te socijalno osviještenom djelovanju

Predstava Flying Cow za djecu
Predstava Flying Cow za djecu (De Stilte)

Povodom tjedna djeteta, koji se ove godine obilježava od 6. do 12. listopada, u Zagrebu će u Gradskom kazalištu 'Trešnja' 9. i 10. listopada gostovati nizozemski plesni teatar za djecu De Stilte s predstavom 'Flying Cow', koja istražuje kako se kroz igru razvijaju međusobni dječji odnosi.

Kako se ističe u najavi, riječ je o kazališnoj poslastici za sve uzraste teatra poznatog po višeslojnosti fabule, neverbalnom izrazu te socijalno osviještenom djelovanju.

U Hrvatsku De Stilte dolaze prvi put, na poziv Gradskog kazališta Trešnje, gdje će izvesti tri predstave, od kojih će ona 9. listopada biti besplatna za socijalno ugroženu djecu. Potom putuju u Sisak, gdje će u Kazalištu 21 u nedjelju,12. listopada tamošnjim mališanima pokloniti još jednu besplatnu izvedbu.

Predstava "Flying Cow" tematizira dječju igru i vrijeme provedeno u igranju, koje je istodobno i zabavno i ozbiljno i u kojemu je sve moguće. "Leteći tako na krilima mašte, dvije djevojčice i dječak našli su se na prekretnici: tko se s kime igra kad ih je troje?".

"Oni se natječu za međusobnu pažnju, otimaju jedni drugima igračke i društvo i međusobno se zadirkuju, ali ipak uče i dijeliti i prihvaćati drugoga, pronalazeći nove načine za igru u troje, iz koje se rađa nova igra prijateljstva, usamljenosti i solidarnosti", dodaje se.

Na koreografiju Jacka Timmermansa djecu utjelovljuju plesni umjetnici Gleen Orlando Mardenborough, Wiktoria Czakon i Donna Scholten. Scenografiju potpisuje Bert Vogels, kostimografiju Joost van Wijmen, svjetlo Pink Steenvoorden, a glazbu Timothy van der Holst.

Plesni teatar De Stilte utemeljen je 1994. kao plesna trupa isključivo posvećena produkcijama za djecu. Dosad je u deset godina postojanja postavio 24 plesna i 12 posebnih projekata s kojima je posjetio gotovo sve kontinente, nastupivši pred više od 450 tisuća ljudi u preko 70 gradova svijeta. Nakon gostovanja u Hrvatskoj, De Stilte će posjetiti Argentinu, Belgiju, Francusku, Njemačku, Irsku, Luksemburg, Austriju, Bugarsku i Poljsku.

03.10.2014. 12:54:00
http://metro-portal.hr/gostovanje-nizozemskog-kazalista-za-djecu-de-stilte-u-tresnji/87593/