Metro-portal.hr

objavljeno 25.09.2010. 15:21:08
SDP-OVI CILJEVI

Gospodarski oporavak i 80.000 novozaposlenih do 2013.

Ekonomski strateg SDP-a Branko Grčić predstavio je danas, na stranačkoj konvenciji, gospodarski program SDP-a

Branko Grčić
Branko Grčić (CROPIX)

Grčić je stranački gospodarski program, koji je podijeljen u 15 područja djelovanja, kroz više od 100 mjera, nazvao novim ekonomskim modelom za Hrvatsku, vizija kojega se temelji na tri stupa: gospodarski oporavak i razvoj poduzetništva, reforma javne uprave te socijalna sigurnost za sve društvene skupine.

Taj bi model, naglasio je, svakom hrvatskom građaninu i obitelji trebao osigurati ekonomsku i socijalnu sigurnost, polazeći od proaktivnog djelovanja prema mobilizaciji svih slobodnih radnih, kapitalnih i prirodnih resursa.

Grčić ističe da SDP u tom smislu planira do 2013. postupno povećati stopu gospodarskog rasta na 4 posto, a do 2015. istu stabilizirati na razini od približno 5 posto. U istom je razdoblju, dodaje, nužno smanjiti stopu nezaposlenosti ispod 10 posto, odnosno povećati stopu zaposlenosti iznad 60 posto radno-aktivnog stanovništva.

Nelikvidnost u sustavu SDP bi smanjivao uvođenjem kraćih zakonskih rokova plaćanja i organiziranjem posebnih sudskih ureda za brže rješavanje dužničko-vjerovničkih sporova te aktiviranjem sustava multilateralnih kompenzacija. Porezno opterećenje smanjili bi na bruto cijenu rada smanjenjem stope socijalnih doprinosa - približno za 2 postotna poena godišnje, a uvodili bi porezne olakšice za reinvestiranu dobit.

Grčić kaže i da njegova stranka planira kreirati izravne poticaje novom zapošljavanju oslobađanjem poduzetnika od plaćanja socijalnih doprinosa za svakog novog "neto-zaposlenog", a posebno bi stimulirao zapošljavanje u izvozno usmjerenim djelatnostima.

Aktualna vlada, smatra, pogrešno gospodarski oporavak planira u kratkom roku, a SDP se, ističe, zalaže za srednji i dugi rok u kojemu bi se stabilizirao gospodarski rast, povećala konkurentnost gospodarstva. Pritom, dodaje Grčić, nužno je otvoriti prostor za kreiranje proizvoda i usluga s većom dodanom vrijednosti, a s tim u vezi i novih, visokovrijednih radnih mjesta.

"Bilo koji proračunski prihod mora biti utrošen isključivo za mjere za financiranje gospodarstva. Nema krpanja proračunskih rupa, to mora biti jasno definirano", poručio je. Naglasio je da sve promjene u poreznom sustavu trebaju ići u dva smjera - da bude stimulativan za poduzetništvo, te pravednije rasporediti teret između rada i kapitala, a kako bi se uštede postigle u što kraćem roku. (hina/metro-portal)


25.09.2010. 15:21:08
http://metro-portal.hr/gospodarski-oporavak-i-80-000-novozaposlenih-do-2013/48655/