Metro-portal.hr

objavljeno 16.09.2012. 16:00:00
PRIRODNO

Gospina trava umjesto prozaca

Gospina trava može liječiti depresiju jednako uspješno, tvrde njemački znanstvenici

Gospinom travom protiv depresije
Gospinom travom protiv depresije (Arhiva)

Usporedivši rezultate 29 studija u koje je bilo uključeno 5489 pacijenata s blagom do umjereno jake depresije, zaključili su da biljni ekstrakt djeluje jednako kao i standardni antidepresivi, ali uz manje nuspojava.

Studije su uspoređivale djelovanje gospine trave i placeba, odnosno antidepresiva, uključujući i lijekove poput prozaca i seroxata.

"Pokazalo se da je ekstrakt gospine trave gotovo jednako djelotvoran kao i uobičajeni antidepresivi, ali uz manje nuspojave", izvijestili su istraživači pod vodstvom dr. Klaua Lindea iz Centra za komplementarnu medicinu u Munchenu.

Ipak, upozorili su da su neke studije prikazale previše optimistične rezultate. Usto, proizvodi od gospine trave koji se mogu nabaviti u ljekarnama međusobno se razlikuju i neki mogu biti djelotvorniji od drugih.

"Uporaba ekstrakta gospine trave može biti opravdana, ali proizvodi dostupni na tržištu međusobno se jako razlikuju pa se rezultati ovog istraživanja mogu primijeniti samo na testirane preparate", rekao je Linde.

Gospina je trava i samo ime dobila zbog svojih ljekovitih svojstava. Poznato je to umirujuće sredstvo pa čaj od sušene biljke ljekovito djeluje na živčani sustav. Čajem ćete se umiriti i opustiti, ali ne prestaje tu sva njena ljekovitost.

Biljka posjeduje antiseptička svojstva za ženske bolesti, njezin čaj, ali i ulje, spašavaju od bolesti koje lijekovi ne mogu zaustaviti. Ulje se tradicionalno pripravlja od sušenih stabljika uronjenih u maslinovo ulje koje takve stoje četrdeset dana izložene na jakome suncu kako bi biljka pustila ljekovite tvari, a ulje postalo crvenkasto.

Pratite Metro portal na Facebooku i Twitteru.

16.09.2012. 16:00:00
http://metro-portal.hr/gospina-trava-umjesto-prozaca/12373/