Metro-portal.hr

objavljeno 28.07.2015. 12:14:00
NOVE CIJENE

Gorivo ponovno jeftinije

Nažalost, vozači koji koriste autoplin nemaju razloga za veselje. Litra ove vrste goriva poskupila je za 2 lipe i sada se prodaje za oko 3,59 kuna, ovisno o kompaniji

Ponegdje i ispod 10 kuna
Ponegdje i ispod 10 kuna (Arhiva)

Drugi tjedan zaredom padaju cijene benzinskih goriva, a treći je tjedan da padaju dizelska. Prema informacijama portala cijenegoriva.info litra eurosupera 95 u utorak je niža za 11 lipa, čime je pala na najnižu granicu od kada je država uvela dodatne trošarine krajem travnja. Ukupno je u posljednja dva tjedna litra eurosupera 95 jeftinija 32 lipe. Sada se prodaje oko 10,07 kuna. No na nekim benzinskim postajama cijena je niža od psihološke granice od 10 kuna. Tako Plinski centar Zagreb eurosuper prodaje za 9,98 kuna.

Eurodizel je u posljednja tri tjedna pao ukupno 34 lipe, u utorak je pad bio gotovo simboličnih 3 lipe. Prema informacijama portala cijenegoriva.info litra eurodizela prodaje se za oko 8,94 kune, s time da neke postaje Tifona i gotovo sve postaje Croduxa nisu snizile cijenu. To će vjerojatno učiniti idućih dana.

Nažalost, vozači koji koriste autoplin nemaju razloga za veselje. Litra ove vrste goriva poskupila je za 2 lipe i sada se prodaje za oko 3,59 kuna, ovisno o kompaniji. Napominjeno kako u posljednjih 11 tjedana pada cijena lož ulja. U tom je razdoblju pala ukupno 68 lipa i sada se prodaje za oko 4,87 kuna. Iako je ljeto, građani bi mogli početi razmišljati o kupovini ove vrste goriva za grijanje.

Ovakvo kretanje cijena, kažu iz naftnih kompanija, posljedica je promjena cijena burzovnih kotacija na Mediteranskom tržištu i odnosa tečaja dolara prema kuni tijekom prethodnoga tjedna. Naime, prošloga tjedna prosječni tečaj bio je 1,5 posto viši nego tjedan prije, što je vrlo vjerojatno razlog rasta cijene autoplina te ublaženog pada cijene ostalih vrsta goriva. Dobra vijest je da je u utorak tečaj dolara pao na 6,84 kune, što je čak 16 lipa (odnosno 2,3 posto) niže nego prije tjedan dana. Također, cijena barela nafte na svjetskim tržištima pada već tjednima, u posljednjih mjesec dana čak za 15 posto. Istodobno, bazna cijena benzina u Hrvatskoj pala je samo 4,54 posto. Nadamo se da će ti trendovi u svijetu utjecati i na cijene na Mediteranskom tržištu i da će slijedom toga cijene goriva u Hrvatskoj idućih tjedana biti još niže. 

28.07.2015. 12:14:00
http://metro-portal.hr/gorivo-ponovno-jeftinije/93027/