Metro-portal.hr

objavljeno 20.07.2011. 10:04:00
DOLIJAO I POSLJEDNJI BJEGUNAC

Goran Hadžić napokon uhićen!

Za 11 sati je najavljena izvanredna tiskovna konferencija srbijanskog predsjednika Borisa Tadića, javlja B92, na kojoj bi vijest trebala biti potvrđena

Goran Hadžić
Goran Hadžić (YouTube)

Posljednji haaški bjegunac, vođa srpske pobune u istočnoj Slavoniji Goran Hadžić, uhićen je u šumi u Fruškoj gori na putu između dva objekta u kojima se skrivao, javlja u srijedu B92, prenosi Hina i brojni regionalni mediji.

Po neslužbenim informacijama, javlja B92, Hadžić je uhićen jutros u blizini sela Krušedola na Fruškoj gori, a nakon uhićenja prevezen je u pritvor u Beogradu. U blizini Krušedola nalazi se istoimeni manastir, kao i jedan objekt vojske Srbije. Za 11 sati najavljena je izvanredna tiskovna konferencija srbijanskog predsjednika Borisa Tadića na kojoj će vijest biti službeno potvrđena.

Hadžića ICTY u 14 točaka tereti za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja počinjene progonom Hrvata i drugih nesrba, istrjebljenjem i ubojstvima, pritvaranjem, mučenjem, nehumanim postupcima, deportacijama, bezobzirnim uništavanjem sela, vjerskih i kulturnih objekata te pljačkom imovine. Optužen je, među ostalim, i za pokolj na Ovčari gdje je strijeljano 250 Hrvata izvedenih iz vukovarske bolnice 1991. Optužnica ga tereti "za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu u Hrvatskoj od lipnja 1991. do prosinca 1993. na čijem čelu je bio Slobodan Milošević, a čiji je cilj bio prisilno i trajno uklanjanje nesrpskog stanovništva s približno trećine teritorija Hrvatske, i progone i ubojstva Hrvata i drugih neSrba u Vukovaru, Dalju, Erdutu, Lovasu i selu Klisa".

Županijsko tužiteljstvo u Vukovaru je 22. veljače 2003. podiglo optužnicu protiv deset osoba iz vrha bivše JNA i civilnih vlasti tzv. RSK, među kojima je i Goran Hadžić, za zločine u Vukovaru 1991. godine.

Hadžić je rođen 9. rujna 1958. godine umjestu Pačetinu pokraj Vinkovaca. U Hrvatskoj je završio osnovnu i srednju školu, a upisani studij ekonomije nije završio. Prije Domovinskog rata, radio je kao skladištar u pogonu VUPIK-a u Pačetinu.

Goran Hadžić u politiku je ušao devedestih godina kada se priključio Srpskoj demokratskoj stranci, te bio predsjednik općinskog odbora u Vukovaru, a zatim član glavnog odbora stranke u Kninu i predsjednik regionalnog odbora za Slavoniju i Baranju.

U siječnju 1991. izabran je za predsjednika Srpskog nacionalnog vijeća, a 16. kolovoza iste godine u Dalju za predsjednika "vlade srpske oblasti Slavonije, Baranje i Zapadnog Srijema".

Nakon smjene Milana Babića, Hadžić je 26. veljače 1992. izabran za predsjednika tzv. RSK, a u prosincu 1993. nakon poraza na izborima, otišao je s te dužnosti i neko vrijeme se nije bavio politikom.

Nakon dolaska u Srbiju jedno je vrijeme radio u Naftnoj industriji Srbije u Novom Sadu, a u politiku se vratio 1995. godine kao član vijeća "Sremsko-baranjske oblasti", te zatim predsjednik te oblasti koja je bila pod mandatom UNTAES-a do 15. siječnja 1998.

Hadžić je bio prvi na popisu od oko 150 Srba koje je hrvatska vlada 1997. izuzela iz Zakona o amnestiji i koje je teretila za ratne zločine.

Sudovi u Osijeku i Šibeniku su 1995. godine osudili Hadžića u odsutnosti na 10 i pol, odnosno 20 godina zatvora.

Haaški sud je 16. srpnja 2004. otpečatio optužnicu koja Hadžića tereti za zločine nad Hrvatima i drugim nesrbima u istočnoj Slavoniji u razdoblju od 1991. do 1993. godine. Nekoliko sati prije nego što je optužnica predana srbijanskim vlastima, Hadžić je napustio svoju kuću u Novom Sadu i otada je bio u bijegu.

Srbija je u listopadu 2007. godine raspisala nagradu od milijun eura za informaciju koja će dovesti do lociranja i njegova hapšenja.

20.07.2011. 10:04:00
http://metro-portal.hr/goran-hadzic-napokon-uhicen/61479/