Metro-portal.hr

objavljeno 30.08.2011. 16:57:00
21. STOLJEĆE

Google testira internetsku vezu od 1 Gbit za kućanstva

Trenutne maksimalne brzine iznose 300 megabita u sekundi za download te 150 megabita u sekundi za upload, što je dvadeset puta brže od prosječne veze u SAD-u

Fotografija vijesti

Stanovnici Silicijske doline biti će prvi komercijalni korisnici najnovije eksperimentalne broadband usluge Googla, koji će u u njihove domove uvesti internetsku vezu od 1 gigabita po sekundi, o kakvoj mi smrtnici možemo samo maštati.

Nimalo začuđujuće, ova će brzina predstavljati najbrži Internet na svijetu dostupan kućanstvima.

Trenutne maksimalne brzine iznose 300 megabita u sekundi za download te 150 megabita u sekundi za upload.

Želite pogledati trailer za nadolazeći film veličine 95 megabajta u full HD rezoluciji? Nema problema, pri ovoj brzini trebat će vam svega 9 sekundi da ga skinete na svoje računalo.

Prosječna brzina Interneta u SAD-u je tek 13 megabita u sekundi, što je dvadeset puta sporije od ove veze.

Postojeće instalacije od bakrene žice izabranim će sretnicima biti zamijenjene optičkim kablovima, kako bi mogli uživati u ovim nevjerojatnim brzinama. Za sada je oko 850 kućantava uključeno u ovaj pilot projekt, kojima će ujedno i prva godina korištenja biti potpuno besplatna.

Google na ovaj projekt gleda kao na prvi korak prema usvajanju HD standarda emitiranja različitih sadržaja preko Interneta, od zabavnih, preko edukativnih, do medicinskih.

„Brza internetska veza preduvjet je tehnološkog razvoja svake države, stoga je poprilično sramotno da je na listi najbržih SAD tek na 15. mjestu", rekao je Eric Schmidt, predsjednik kompanije.

Američke vlasti planiraju da omogućiti pristup 100 megabitnom internetu polovici svojeg stanovništva do 2020. godine. Hoće li i naša Vlada i telekomunikacijske tvrtke omogućiti isto i nama u Hrvatskoj, možemo se samo nadati.

30.08.2011. 16:57:00
http://metro-portal.hr/google-testire-internetsku-vezu-od-1-gbit-za-kucanstva/62722/