Metro-portal.hr

objavljeno 02.06.2011. 09:29:59
NOVI NAPAD HAKERA

Google spriječio krađu Gmail računa

Nepoznati počinitelj, vjerojatno iz Kine, na prijevaru je krao lozinke Gmailovih računa.

Fotografija vijesti

Nepoznati počinitelj, za kojega se pretpostavlja da je iz kineskog grada Jinan u provinciji Shandong, nedavno je pokušao upasti u elektronsku poštu kradući lozinke, no Google je otkrio i onemogućio ga u toj najmjeri, izvijestila je u srijedu ova internetska kompanija.

Prema pisanju najveće tvrtke za pretraživanje weba na svom službenom blogu haker iz Kine pokušao je provaliti u stotine Googleovih računa elektronske pošte, među kojima su i adrese dužosnika američke vlasti, kineskih aktivista i novinara.

U toj kompaniji ističu da je haker do korisničkih podataka, odnosno privatnih lozinki, došao prijevarom, tražeći podatke pod izgovorom pružanja pojačane sigurnosti na internetu, piše Hina.

Naglašavaju da preuzimanje adresa nije bilo rezultat sigurnosnih problema u Googleu te da njihovi unutarnji sustavi nisu zahvaćeni upadom.

Meta hakerskog upada bile su privatne Gmail adrese stotina korisnika, među kojima su viši američki državni dužnosnici, kineski politički aktivisti, dužnosnici nekoliko azijskih zemalja među kojima je i Južna Koreja, vojno osoblje i novinari.

02.06.2011. 09:29:59
http://metro-portal.hr/google-sprijecio-kradju-gmail-racuna/59608/