Metro-portal.hr

objavljeno 17.05.2010. 16:55:00
NET TV

Google razvija internet za nove generacije televizora

Googleov software omogućit će pristup svim stranicama, društvenim mrežama i video servisima na vašem televizoru

Google TV televizija IPTV
Google TV televizija IPTV (Google)

Google se sprema ući u dnevni boravak, s računalnim sustavom koji donosi internet na kućnim televizorima. Kompanija surađuje s Intelom i Sonyjem, tehnološkim gigantima, te je nedavno predstavila Google TV softverskim razvijačima na konferenciji u San Franciscu. Cilj je stvoriti nove i inovativne aplikacije koje su već ranije slično stvorene za smarthphone. Sistem će se temeljiti na platformi Android, koja je prije 18 mjeseci razvijena za mobilne telefone. Za Android postoji već 50.000 aplikacija.

Sada treba ugraditi web na televizore nove generacije, te izbrisati razliku između home entertainmenta i računalnih tehnologija. Google s partnerima razvija tehnologiju pomoću koje će se na televizorima omogućiti jednostavno pretraživanje interneta, te pristup društvenim mrežama poput Facebooka i Twittera, te video stranicama poput YouTubea ili Hutu.com-a. Neki televizori već imaju mogućnost pristupa internetu, međutim njihove su mogućnosti uglavnom ograničene.

Izbacivanjem novog softwarea za televizore, Google će kontolirati još jednu kategoriju uređaja. Nudeći svoj Chrome pretražitelj za Android sustave, Google će osigurati svoj servis, osobito svoje oglašivačke tehnike, koje će mu donijeti dodatni profit. Google se nada da će spojiti sustav sa svojim početnim TV i brokerskim poslom, te omogućiti ciljano oglašavanje u domovima, putem podataka koje o tom domaćinstvu posjeduje. Google je nedavno investirao u Invidi Techologies, kompaniju iz New Yorka koja se bavi „oglašavanjem na kućnu adresu" koja se temelji na podacima koji se dobivaju iz prethodnih aktivnosti na internetu svakog pojedinca. Logitech, tvrtka specijalizirana za računalnu periferiju razvija poseban daljinski upravljač s tipkovnicom kojim će se moći lakše pretraživati internet.

Bitka za internet na televizorima tek je započela. Tko će osmisliti najbolji koncept i čiji će se koncept najbolje prihvatiti, tek ćemo vidjeti u narednim mjesecima.


17.05.2010. 16:55:00
http://metro-portal.hr/google-razvija-internet-za-nove-generacije-televizora/40225/