Metro-portal.hr

objavljeno 20.05.2010. 19:59:00
STREET VIEW

Google provjerava software za prepoznavanje lica zbog zaštite privatnosti

U Googleu tvrde da su podaci zaštićeni i da ih se ne može naći nikakvom pretragom

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Kompanija Google je pod istragom u nekoliko zemalja nakon priznanja da je svojom Street view aplikacijom nehotice skupila podatke koji su se slali putem bežične mreže, iako dodaju da su ti podaci zaštićeni i da ih se ne može naći nikakvom pretragom.

Eric Schmidt, izvršni direktor Googla, rekao je da će svaki novi proizvod biti pažljivo provjeren.

„Prepoznavanje lica je dobar primjer (...) Sve što smo napravili po tom pitanju je jako dobro isplanirano, o tome smo razgovarali i sve isprobali", prenosi Financial Times.

Raspoznavanje lica je potencijalna najnovija tehnološka inovacija. Picasa, stranica za pohranu i distribuciju fotografija, već je najavila mogućnost aplikacije prepoznavanja lica, program s kojim je moguće u bazi fotografija pronaći sve slike koje je moguće identificirati.

Program je dizajniran da pomogne korisnicima u organizaciji fotografija, međutim zagovaratelji zaštite privatnosti razmatraju mogućnosti zlouporabe programa, primjerice traženje pojedinaca s namjerom određene prevare.

O privatnosti se dosta priča nakon što su se korisnici Facebooka zabrinuli zbog svojih privatnih podataka. Naime, mnogi takvi podaci su postali vidljivi po defaultu. Revolt korisnika se već osjeća, pa su tisuće korisnika najavile brisanje svojih profila iz protesta 31.svibnja.

20.05.2010. 19:59:00
http://metro-portal.hr/google-provjerava-software-za-prepoznavanje-lica-zbog-zastite-privatnosti/40506/