Metro-portal.hr

objavljeno 18.12.2018. 09:29:00
NAJAVE

Google+ odlazi u povijest 4 mjeseca prije najavljenog roka

Google gasi G+ društvenu mrežu već u travnju iduće godine, umjesto u kolovozu, kako je bilo prvobitno planirano. Razlog je novo curenje podataka korisnika

Još malo pa gotovo...
Još malo pa gotovo... (Google)

Opće je poznato da Google+ društvena mreža nije uspjela u natjecanju s Facebookom i Twitterom. Mnogi su korisnici izbrisali profile, ili zaboravili na njeno postojanje. No, to nije jedini razlog što Google gasi ovu društvenu mrežu i nastavlja daljnji razvoj operativne verzije prilagođene tvrtkama. Glavni okidač su sigurnosne greške na usluzi.

Nakon curenja podataka za više od 500.000 korisnika, ovih dana Google je pronašao novu ranjivost tijekom rutinskog testiranja. Ona je stavila osobne podatke ( imena, dob i lokacija, adresa e-pošte, zanimanje itd.) 52,2 milijuna korisnika u opasnost.

Prema riječima predstavnika Googlea, pronađeni bug u API-ju, omogućio je dizajnerima aplikacija treće strane vidjeti podatke o profilima korisnika. Iako nema dokaza o zlouporabi tih podataka i nedostatak je popravljen unutar tjedan dana, tvrtka ne želi poduzimati nikakve dodatne rizike. Zato se platforma gasi ranije od planiranog, već u travnju iduće godine. API za web stranicu prestat će funkcionirati za 90 dana, rekao je David Thacker - potpredsjednika tvrtke G Suite za upravljanje proizvodima.

Ovo nije prva usluga koju Google gasi. U povijest je otišla Quickoffice aplikacija, Wave je dobio malo ljubavi od samog Googlea i zatvoren je nakon samo 15 mjeseci. Buzz je bio jedan od prvih Googleovih eksperimenata u "grupiranju", i zatvorena je samo nakon godinu dana itd. Također Google isključuje aplikaciju za chat Allo, koju je pokrenuo prije dvije godine. Aplikacija će prestati raditi u ožujku 2019. do kada će korisnici morati preuzeti razgovore koje žele spremiti.

>> Pratite vijesti iz Hi Tech rubrike na Facebook stranici Hi Tech by Metro Portal >>

Piše: Sanja Ledinek
18.12.2018. 09:29:00
http://metro-portal.hr/google-odlazi-u-povijest-4-mjeseca-prije-najavljenog-roka/115962/