Metro-portal.hr

objavljeno 18.07.2010. 11:52:00
GOOGLEBOMBING

Google nasamaren: Tražite 'Vatikan' dobijete 'pedofil'

Donedavno je talijanska verzija Googlea, umjesto poveznice na stranice Svete Stolice kad upišete 'Vatikan', izbacivala stranicu naziva Pedofilo.com

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Screenshot)

Ako se vaše ime ne neki način preko interneta veže za seksualne skandale i pedofiliju, onda imate velik problem. U sličnoj situaciji se našao Vatikan. Naime, do jučer su Talijani, u slučaju da su u Google tražilicu upisali 'Vatican', na prvom mjestu među rezultatima mogli dobiti nešto što ni u ludilu ne bi tražili (barem se nadamo) - stranicu Pedofilo.com, čiji naziv budi vrlo negativne pomisli. Na drugom mjestu rezultata je bila poveznica na službene stranice Svete Stolice.

>> Što Google zna o nama

Google je odmah reagirao, ali mu je svejedno trebao dan da riješi problem u rezultatskoj hijerarhiji. Odmah se postavilo pitanje kako je uopće moglo doći do toga. Iz Googlea kažu da ne mora značiti da se radilo o hakerskom napadu. Vjerojatno se radi o vrlo dobrom poznavanju principa funkcioniranja Googlea; autori sporne stranice očito su iznimno upućeni u to kad su uspjeli 'optimizirati' svoju stranicu tako da bude prva među rezultatima. Kako stvari zasad stoje, čini se da je problem vezan samo za talijansku verziju Googlea. Domena Pedofilo.com registrirana je na jednog meksičkog državljanina koji vodi organizaciju Guionbajo u Nuevo Leoneu, ali trenutno je nedostupna.

>> 5 zanimljivih činjenica o Googleu koje je dobro znati

Pretražujući arhivu Googlea da se naslutiti kako se radi o stranci religioznog karaktera koja nema nikakve veze s pedofilijom, ali čije ime dovodi u zabludu. Stručnjaci tvrde da je ovo 'nedjelo' tipičan primjer takozvanog Googlebombinga, metode koja omogućuje maksimalno iskorištavanje Googleovih algoritama (velik broj poveznica na drugim stranicama koje vode na jednu određenu stranicu, u ovom slučaju Pedofilo.com) što rezultira poboljšanjem statusa određene stranice, odnosno što joj daje važnost u određivanju redoslijeda u izbačenim rezultatima na tražilici. Google je objavio da je spriječio mogućnosti ovakvih napada, ali stručnjaci vjeruju da su se među hakerima i piratima pojavile nove tehnike i metode koje se tek trebaju otkriti.

18.07.2010. 11:52:00
http://metro-portal.hr/google-nasamaren-trazite-vatikan-dobijete-pedofil/44698/