Metro-portal.hr

objavljeno 04.12.2009. 21:30:02
put oko svijeta

Google nas vodi u središte New Yorka, Pariza i Londona

Fenomenalna aplikacija za koju još jako malo ljudi zna omogućuje virtulano putovanje za nula kuna

(Arhiva)

Google Street View uz samo nekoliko klikova putem računala nas vodi u gradove koje smo oduvijek željeli posjetiti. Uz metropole poput New Yorka, Pariza i Londona, omogućuje i razgledavanje Pompeja, Stonehengea i Havajia.

U Americi je pokrivena velika većina ulica, svi gradovi te nacionalni parkovi, a od ljeta prošle godine i dijelovi Francuske, Japana, Italije, Španjolske, Novog Zelanda, Australije i Njemačke. Trasa po kojoj se vozio prošlogodišnji Tour de France je objavljena na Googleu tri dana prije početka natjecanja.

Broj gradova i znamenitosti neprestano raste. Samo ove godine nadodani su Velika Britanija, Nizozemska, Rim, Milano, Firenca, Ženeva, Zürich, Lisabon, Porto, Mexico City i još puno drugih.

Radi se zapravo o panoramskim slikama od 360 stupnjeva koje se snimaju s posebno opremljenim automobilima i biciklima. Vozila imaju na krovu devet kamera, osam za pogled od 360 stupnjeva i jednu koja je usmjerena prema gore. Pored toga, postoje i trodimenzionalni laseri za mjerenje udaljenosti.

Put ovo svijeta putem Google Street Viewa je jednostavan i zabavan. Potrebno je otvoriti stranice Google Mapsa, upisati u tražilicu željenu destinaciju i čovječuklja koji se javlja na traci za zumiranje povući na jednu od ulica. Razgledati se može područje označeno plavom bojom.

Pomoću miša moguće je mijenjati svoj položaj za 360 stupnjeva ili klikati dalje po strelicama na slici za promjenu položaja. Slike se ažuriraju svakih 12 mjeseci. Na stranicama Google Mapsa moguće je provjeriti koji su gradovi/države pokriveni te dobiti detaljnije upute o putovanju.

Dobru zabavu!

04.12.2009. 21:30:02
http://metro-portal.hr/google-nas-vodi-u-srediste-new-yorka/27912/