Metro-portal.hr

objavljeno 24.01.2021. 08:31:00
BORBA

Google najavio blokadu tražilice u Australiji

Googleova tvrtka Alphabet Inc izjavila je u petak da će blokirati svoju tražilicu u Australiji ako vlada nastavi s novim zakonom koji bi prisilio Google i Facebook da medijskim tvrtkama plate za pravo na korištenje

Bitka se bije...
Bitka se bije... (Arhiva)

Googleova prijetnja eskalacija je bitke s medijskim konglomeratima poput News Corpa koja se pomno prati širom svijeta. Divovski pretraživač upozorio je da će se njegovih 19 milijuna australskih korisnika suočiti sa smanjenom mogućnošću pretraživanja i korištenja YouTubea ako se novi zakon provede.

Australija je na putu da usvoji zakone koji bi natjerali tehnološke divove da pregovaraju o plaćanju s lokalnim izdavačima i emiterima za sadržaj uključen u rezultate pretraživanja ili vijesti. Ako se dogovor ne bude mogao postići, cijenu će odlučiti arbitar kojeg bi imenovala vlada.

- Zajedno s neupravljivim financijskim i operativnim rizikom ako bi ova verzija postala zakon, ne bi nam ostavila drugi izbor nego da prestanemo s dostupnošću Google pretraživanja u Australiji, rekla je Mel Silva, direktorica Googlea za Australiju i Novi Zeland senatskom odboru.

Googleovi komentari naišli su na oštar prijekor australskog premijera Scotta Morrisona koji je rekao da ta zemlja donosi pravila za "stvari koje možete raditi u Australiji".

- Ljudi koji žele raditi s tim u Australiji, dobrodošli su. Ali mi ne reagiramo na prijetnje, rekao je Morrison novinarima.

24.01.2021. 08:31:00
http://metro-portal.hr/google-najavio-blokadu-trazilice-u-australiji/129972/