Metro-portal.hr

objavljeno 28.03.2011. 16:32:00
GLAZBENI SERVIS

Google Music pred vratima

Google će uskoro pokrenuti glazbeni servis kojim će izravno konkurirati Appleovim iTunesima

Google konkurira Appleu
Google konkurira Appleu (Facebook)

Googleovi djelatnici već se služe novim glazbenim servisom "u oblaku", a očekuje se da će Google Music uskoro postati dostupan svim zainteresiranim korisnicima interneta, piše Cnet.com. Interna testiranja su u završnoj fazi, no još uvijek nisu riješena sva pravna pitanja s glazbenom industrijom.

Google Music izravno će konkurirati Appleovim iTunesima. Korisnici će putem interneta moći kupovati željene pjesme, ali i pohranjivati najdraže albume online, u tzv. oblacima. Vlasnici autorskih prava protive se takvom online pohranjivanju te su poduzeli pravne korake, a pregovori prema informacijama CNeta i dalje traju.

Izdavači ipak imaju razloga za zadovoljstvo. Naime, piratstvo na internetu se nakon kraha LimeWirea u SAD-u prepolovilo, pokazuje istraživanje NPD-a provedeno na uzorku od 5549 ispitanika. Korištenje P2P servisa se u samo godinu dana smanjilo za 43% što se povezuje i s rastućom popularnosti drugih servisa za skidanje glazbe poput Rapidsharea i Megauploada.

Apple s iTunesima trenutno drži 66% download glazbenog tržišta, a ni Amazon ne stoji loše. Google konkurenciju namjerava potući upravo pohranjivanjem pjesama u oblacima čime će one postati dostupne korisniku na svim računalima i na mobitelu. Naime, Google je još prošle godine kupio servis "Simplify Media" koji omogućuje streaming video i audio sadržaja na mobilne uređaje.

28.03.2011. 16:32:00
http://metro-portal.hr/google-music-pred-vratima/57067/